Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortfarande huslösa efter regnet

För Thomas och Lars Tullstrand var det ett helt hem som försvann i det sällsynt kraftiga juniregnet över Bjuv. Nu ett halvår senare, har ombyggnaden fortfarande inte startat.

Det var över 380 fastigheter som drabbades av översvämningar när det värsta regnet på 66 år föll över Bjuv och Hyllinge. En utredning har senare visat att dagvattensystemet inte lever upp till dagens krav.
Lars Tullstrand och Thomas Tullstrand Bergs förlorade hela sitt hem i översvämningen den 15 juni. Deras villa har stått tom hela hösten utan att särskilt mycket hänt.Bild: Niklas Gustavsson
Humlegatan i Bjuv är en lågt belägen återvändsgränd där husen ligger samlade runt en vändplats.
När regnet forsade ner skjutsades mer vatten in från Villagatan och bildade snart en sjö, där vatten fortsatte att komma upp ur avloppsbrunnarna.
Lars och Thomas Tullstrand Berg hade totalrenoverat sin 70-talsvilla på Humlegatan 2009. Nu satt de tillsammans med en god vän från Malmö i biblioteket och tittade ut på regnet, när en granne plötsligt ringde och varnade dem för att vattnet steg.
– Vår gäst kunde med nöd och näppe slänga sig i bilen och köra därifrån. De bilar som blev kvar var förstörda, berättar Lars Tullgren.
"Först var försäkringsbolaget jättebra. De tog hand om allt, det var jätteskönt att slippa röra i det" säger Thomas Tullstrand Berg.Bild: Niklas Gustavsson
Inne i huset kunde paret helt maktlösa se på hur smutsigt vatten steg en bra bit upp över glasdörrarna i trädgården. Snart började vattnet strömma in genom både väggar och dörröppningar.
Som högst hade de 60 centimeter vatten i sitt enplanshus.
– Vi sprang som yra höns. Man kan inte tänka klart, jag började plocka upp handdukar, när jag borde ha lyft upp våra högtalare, säger Lars Tullstrand.
Med bara några kassar med kläder och pärmar kunde de till slut ta sig från huset tillsammans med sin hund.
Byggfläktar håller värmen i det urblåsta huset. Den nedre delen av gipsskivorna var fuktskadade och har sågats bort.Bild: Niklas Gustavsson
Dagen efter var vattnet borta, men Humlegatan såg ut som en krigszon.
Omkring fyra enplanshus var också förstörda och många, många hade fått sina källare översvämmade.
– Vi har i alla fall hälsan, men det här blev som en identitetskris för mig. Det tog flera månader innan jag kunde ta in det som hänt känslomässigt, säger Lars Tullstrand.
Möjligheten för dem att återuppta sitt normala vardagsliv skulle visa sig bli längre än väntat.
Lars Tullstrand och Thomas Tullstrand Berg har bott i ett tillfälligt boende sedan juni. Mycket av bohaget blev helt förstört, en del finns i magasin.Bild: Niklas Gustavsson
Medan flera av grannarna nu har börjat kunna flytta tillbaka till sina hus har renoveringen av Lars och Thomas Tullstrands villa knappt påbörjats.
De inledande kontakterna med försäkringsbolaget Länsförsäkringar gick smidigt. En ersättningsbostad ordnades i Ekeby och försäkringsbolaget tog hand om allt och tömde hela villan på någon vecka.
Sakerna magasinerades och väggarna öppnades och tömde på isolering. Sedan skulle villan stå och torka i tre månader.
Men när arbetet hade kunnat starta i oktober var den byggfirma som utsetts av försäkringsbolaget okontaktbar, och var så hela hösten.
Byggskräp efter syllbyte i höstas ligger kvar utanför huset.Bild: Niklas Gustavsson
Först före jul hölls ett byggmöte vars resultat vare sig paret Tullstrand eller försäkringsbolaget var nöjda med.
Nu har byggfirman bytts ut.
Skadereglerare Jonas Jilltoft fick överta handläggningen efter en kollega som slutat, och kan inte svara på vad som egentligen gick snett.
– Jag vet inte så mycket om det, bara vad jag hört av andra. Men nu ska vi träffa de nya byggarna på torsdag, säger han.
Gå till toppen