Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotograf från Helsingborg med på Liljevalchs vårsalong

Fotografen Sanja Matoničkin har fått med två av sina bilder på prestigefyllda Liljevalchs vårsalong i Stockholm.

Sanja Matoničkin.Bild: Anders Högmark
– Det är enormt stort för mig. Jag är ju inte någon etablerad fotograf och att det dessutom är två bilder som ingår i mitt hjärteprojekt gör det extra roligt, säger Sanja Matoničkin.
Projektet hon syftar på har arbetsnamnet Pärlan i pölen. Pärlan syftar förstås på Sundets pärla. För bilderna är Sanja Matoničkins sätt att se Helsingborg med nya ögon.
– Jag har upptäckt så mycket med det här projektet. Jag gick runt på samma gator varje dag och tänkte att det såg rätt tråkigt ut. Men det var ju för att jag såg samma saker varje dag, säger Sanja Matoničkin.
I stället bestämde hon sig för att ta med kameran och koppla på ett medvetet seende.
– Jag började titta på detaljer och byggnader. Jag tittade mycket uppåt. Det gör man ju sällan när man är ute och går. Men jag tittade även ner och såg olika reflektioner. Sen gick jag ännu längre ner. Och det blev som att se staden från helt andra vinklar.
Bild från Drottningatan som ingår i Sanja Matoničkins projekt Pärlan i pölen.Bild: Sanja Matoničkin
– Det blev också symboliskt att se saker från helt andra håll. Jag upptäckte staden på nytt.
När Sanja Matoničkin har varit ute på sina fototurer i Helsingborg har hon också märkt en nyfikenhet hos folk.
– Det är kul med alla människor som kommer fram och undrar vad man håller på med. Det är kanske folk som i vanliga fall inte är så intresserade av konst eller fotografi. Det blir som att jag bjuder in dem till min värld.
Nedre Eneborgsvägen.Bild: Sanja Matoničkin
Pärlan i pölen-projektet är nu också på väg att bli en fotobok som ska ges ut i april på förlaget Passage.
– Jag fick en idé hösten 2015. Jag ville komma ut med bilderna. Från början tänkte jag ge ut en egen bok, Men jag kan inte Indesign, så i väntan på att jag skulle lära mig det skickade jag en hemmagjord idé till förlaget och de blev intresserade, säger Sanja Matoničkin.
Vad drog dig till fotograferandet och vad betyder det för dig?
– Oj, det är så svårt att uttrycka med några få ord. Men jag har alltid tyckt om konst och särskilt fotografi. Fotografi är en människans inre. Jag hade gärna målat eller skrivit poesi. Men jag har jättesvårt med ord.
– Med fotografin får jag ut låsningar och tankar från kroppen. Framförallt upptäckte jag det med mina iscensatta bilder. Efteråt har jag känt mig lättad. Som att jag gått in och tagit hand om mina känslor. Och då oftast de tunga känslorna, säger Sanja Matoničkin, som nyligen fick utveckla sina tankar när hon under två veckors tid bloggade för Nätverket Brudarna, ett nätverk för kvinnliga fotografer.
Sanja Matoničkin ställer ut på Liljevalchs vårsalong med tfvå av sina bilder från Pärlan i pölen-projektet.Bild: Anders Högmark
Sanja Matoničkin berättar att bortsett från de iscensatta bilderna, som kräver en viss planering, går hon mycket på känsla och inutition.
– Just med Pärlan i pölen-bilderna planerar jag inte så mycket. Det är skönt att få till bilderna bara sådär i förbifarten.
Liljevalchs vårsalong öppnar med vernissage på onsdag 11 januari på Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm.
Gå till toppen