Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenfyllda källare och avstängda vägar

Källare vattenfylls och vägar stängs av när blåsten har höjt vattennivån runt Skånes och Blekinges kust med runt en meter. I Danmark varnar polisen för att gå nära havet.

Flera vägar runt Kalmar har i perioder legat delvis under vatten. En person räddades ur en bil som fastnat i vattnet i Södra Dragsviken.Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Den hårda blåsten pressar vattnet i Östersjön in mot land, enligt SMHI. Vattenstånden har varit förhöjda utmed kusten från Gävlebukten i norr och till kvällen väntas en kulmen i Blekinge och Skåne.
– Det är just nu 113 centimeter över normal vattennivå i Skanör i Falsterbo och det kommer antagligen att stiga till 120–130 centimeter i kväll, innan det sjunker undan, säger Emma Grönkvist, vakthavande oceanograf SMHI till TT.
SMHI varnar för mycket högt vatten i Öresund och utmed Skånes och Blekinges kust.
– Värst blir det i sydvästra Skåne, söder om Öresundsbron och längs med sydkusten från Falsterbo bort mot Simrishamn, säger hon.
Enligt räddningstjänsten har många fått källarna vattenfyllda. En del mindre vägar har stängts av i trakten av Skanör och Falsterbo. Strandvägen eller riksväg 9, som följer kusten är avstängd i Trelleborg en knapp kilometer på grund av för högt vatten. På gator i Trelleborg har även vatten trängt upp ur gatubrunnarna.
– Våra utskickade säger att det fortfarande ökar, men inte lika snabbt som tidigare i dag. Vi har 40 centimeter till godo innan väg 100 ut till Näset påverkas, det är det viktigaste för oss, säger Marco De Pedis, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Trelleborg till TT.
Även i Bleking har flera vägar fått stängas av dels i Karlskrona och i Kristianopel vid östkusten.
– Det har trängt upp vatten i källarna på ett antal hus i centrala Karlskrona. Men det är snart på väg tillbaka och de flesta klarar det här själva och det blir en fråga för deras försäkringsbolag i morgon, säger Krister Lindau brandbefäl vid räddningstjänsten i Karlskrona.
Han varnar också för halka när vattnet drar sig tillbaka.
I Danmark larmar vädertjänsten om hög sjö och blåst utmed hela kusten. Vid de södra öarna i Stora Bält väntas förhöjda vattennivåer om 1,5 till 1,8 meter. Lokalt kan vattnet nå så högt som 1,9 meter varnar danska vädertjänsten DMI. Det är nivåer havsvattnet når någon gång per hundrade år.
– Man ska hålla sig borta från kusten, säger Per Jensen vid danska rikspolisen enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Efter en blåsig höst då mycket vatten blåst in genom Öresund finns det just nu mycket vatten i Östersjön. Det förklarar att nivåerna påverkas så kraftigt enligt Emma Grönkvist.
– Det är de starka ost- och nordostvindar på Östersjön som pressar in vattnet in mot kusten. Det är inte mycket vind över land och vattnet har ingen annanstans att ta vägen, säger hon.

Fakta: Vattennivåerna

Översvämningarna började vid Gävlebukten där det nådde kulmen natten till onsdagen. I Stockholm nåddes kulmen under onsdagsmorgonen.
Vattennivåerna kl 19:30 onsdagen den 4 januari:
Malmö 97 centimeter - över normal vattennivå.
Ystad 124 centimeter.
Karlshamn 98 centimeter.
Kalmar 78 centimeter.
Simpevarp 66 centimeter.
Arkösund 42 centimeter.
Källa: Sjöfartsverket.
Gå till toppen