Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon bryter ny militär mark

Det var i Torekovs hamn som Ewa Skoog Haslums intresse för hav och båtar började. Via flera befattningar har det fört henne till tjänsten som ny vicerektor på Försvarshögskolan i Stockholm.

Därmed är Ewa Skoog Haslum, som föddes och växte upp i Torekov, den första kvinnan på denna höga militära befattning.
Här i vattnet utanför Torekov började Ewa Skoog Haslums intresse för båtar och hav. Nu har hon, som första kvinna, blivit vicerektor på Försvarshögskolan.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag gjorde militärtjänsten i Karlskrona 1987 och efter det flyttade jag till Stockholm och sedan dess har jag utbildat mig och jobbat inom marinen. Så jag har bott fler år i Stockholm än i Torekov, säger Ewa Skoog Haslum.
Hon började sin karriär som radiotelegrafist på HMS Stockholm.
Sedan har det blivit nästan 30 år inom det svenska försvaret.
– Jag ångrar inte en sekund att jag valde den här banan. Det har givit mig så mycket upplevelser och kunskaper både i och utanför Sverige.
Bland annat var hon fartygschef på HMS Sundsvall som gjorde en internationell insats i Libanon.
– Vi var det enda fartyg som inte tillhörde Nato. Även om insatsen var internationell så var besättningen på vårt fartyg svensk, berättar Ewa Skoog Haslum.
När hon gjorde militärtjänsten så var jakten på främmande u-båtar mycket intensiv.
– Naturligtvis påverkades jag av den tidens händelser och debatt, säger hon.
Ewa Skoog Haslum tycker det nya jobbet ska bli kanon.Bild: Niklas Gustavsson
De senaste åren har Ewa Skoog Haslum varit chef för fjärde sjöstridsflottiljen på Berga utanför Stockholm.
Nu har hon tagit tjänstledigt från Försvarsmakten för att arbeta som vicerektor på Försvarshögskolan de närmaste fyra åren.
– Jag är naturligtvis mycket hedrad att jag fick den här befattningen. Jag kommer att vara en länk mellan Försvarshögskolan och Försvarsmakten. Jag hoppas att mina färska förbandserfarenheter ska vara till nytta och att jag på ett positivt sätt kan påverka officersutbildningen, säger hon.
Hon börjar sitt nya jobb den 1 mars 2017, men hon utnämndes redan den 1 december 2016.
Innan dess ska hon jobba en månad åt kronprinsessan Victoria, som ett slags alltiallo.
– En månad varje år under de senaste sju åren har jag varit adjutant åt kronprinsessan Victoria och jag var inbokad för januari 2017. Så jag börjar min tjänstgöring där på nyårsafton. Men det är sista gången jag är adjutant. Som amiral får man inte vara adjutant.
Efter det får hon en månad på sig att sätta sig in i det nya jobbet på Försvarshögskolan där ungefär 500 personer går officersutbildningar och 200-300 läser civila högskoleutbildningar.
– Jag har varit inom militären i nästan 30 år, men nu får jag nya uppgifter och det ska bli fantastiskt roligt att ta sig an dem, säger Ewa Skoog Haslum med både bestämdhet och ödmjukhet i rösten.
Gå till toppen