Heidi Avellan

Heidi Avellan: Berlin sörjer, men städar.

Sorgen finns kvar.Bild: Pontus Ahlkvist/TT
BERLIN
Två män släpar iväg den fulaste tänkbara jultomten när vi kommer till Breitscheidplatz på trettondagsafton. Den är inte ens röd, utan vagt vinröd. Det som en gång var marknadsstånd packas ihop på ett lastflak.
Julen städas ut vid Gedächtniskirche på Kurfürstendamm i Berlin. Men färska blommor läggs fortfarande här varje dag och hundratals ljus brinner där Anis Amri på kvällen den 19 december mejade ner människor som samlats på Weinachtsmarkt för att komma i stämning inför jul.
Det här är ingen mysig plats, låt det vara sagt först som sist, ett torg som de flesta bara skyndar förbi. Jag förstod först knappt vad Breitscheidplatz var när jag hörde nyheten, förklarar en av vännerna i Berlin. Nu kopplas namnet till ytterligare en tragedi där människor samlats för att umgås, denna gång med lite Glühwein och gemyt inför den jul som nu är slut.
Under tiden fortsätter polisen att lägga pussel kring den döde gärningsmannens kontakter och debatten om säkerhet fortsätter i Tyskland.
På det hela taget verkar förbundskansler Angela Merkel stå stark, trots att terrordådet i vissa kretsar kopplas till invandringspolitiken. Inte minst hos högernationella Alternative für Deutschland. Opinionsmätningarna efter dådet visar ett starkare stöd för Merkel och hennes kristdemokrater än tidigare under år 2016, enligt en mätning från Forsa ser två av tre tyskar ingen koppling alls mellan flyktingpolitiken och terrordådet.
En förklaring är att politiken nyligen skärpts. En annan att folk lärt sig att leva med hotet – och att attentatet därför inte påverkar så mycket. Många inser att terrorn inte går att stänga ute med stängda gränser, att flyktingpolitiken inte spelar så stor roll. Terrorister som vill ta sig in kommer in.
Förstånd före fördomar, helt enkelt.
Terrorhotet är på riktigt. Och måste hanteras på riktigt. Inte populism, utan polisarbete.
Gå till toppen