Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fullt i ridhuset under Trettonspelen

Hundratals ryttare och ponnyer från hela södra Sverige i Helsingborgs ridhus.

Som vanligt under trettonhelgen är Helsingborgs ridhus fullt med ryttare och ponnyer i olika åldrar och storlekar. Ponnyhoppningarna Trettonspelen lockar år efter år ryttarfamiljer från hela södra Sverige.
Det maximala antalet starter per dag, 350, är så gott som fulltecknat både torsdag, fredag, lördag och söndag.
På lördagens eftermiddag har hinderhöjden ökat en bra bit och när de mellanstora C-ponnyerna, som är max 140 centimeter över manken, ska tävla ligger hindren på en meter.
– Jag är så himla glad, jag hade noll fel i min första lätt A, säger en glädjestrålande Filippa Ytterell från Vetlandaortens ryttarförening.
Filippa Ytterell kommer från Vetlanda och är helnöjd efter att nya ponnyn U2 har hoppat felfritt.Bild: Moa Dahlin
Hon har varit i Helsingborg och tävlat förut, men då på en mindre ponny. Skimmeln U2 som hon klappar om rejält är ganska ny.
– Jag har bara haft honom i två månader. Men jag har tränat mycket för det här, säger Filippa Ytterell.
Vid en hästtransport står Anders Forsell och håller i fuxstoet Sim´s Pleasure PWR som ska hoppa om en liten stund. Det är en lite större D-ponny som hans dotter Emma Forsell tävlar med för ägarnas räkning.
– Jag är lite stressad, säger Emma Forsell när hon gör i ordning hästens utrustning innan hon själv ska byta den varma vinterjackan mot en tunn ridkavaj.
Emma Forsell är bara 14 år men redan erfaren ryttare. Här förbereder hon hästen Sim´s Pleasure för en lätt A-hoppning med ganska höga hinder. Det gick bra, felfritt och snabbt och de slutade tvåa.Bild: Moa Dahlin
Hon tävlar för Fjälkestads ridklubb och familjen har kört från Kristianstad med två ponnyer i transporten. Samma dag som det har kommit underkylt regn, varit masskrock på motorvägen och vägarna är isiga.
– Jo, det var lite halt. Men det gick helt ok. Vi körde inte förrän vid lunchtid och vi brukar alltid vara med i Trettonspelen. Det är inte första gången som det är dåligt väder. Vi kör ofta till Helsingborg och tävlar. Nyligen var det SM och om två veckor är det Baltic cup, säger Anders Forsell, som själv har ridit och tävlat.
Det har även Emmas mamma Anna Forsell gjort. Det underlättar att alla kan hjälpa till med allt på tävlingsplatsen. Men Emma, som är 14 år, har hunnit bli erfaren och klarar mycket själv. Och hon tävlar inte bara med ponnyer utan även stora hästar numera.
– Hon rider och tränar alla hästar själv, så jag brukar inte rida längre. Vi föräldrar är mest sponsorer och matlagningsservice, säger Anna Forsell.
Precis som för Filippa Ytterell blev det en felfri runda för Emma Forsell och Sim´s Pleasure, som också var snabb och slutade tvåa i klassen. Alla resultat från Trettonspelen kan ses på online.equipe.com.
Gå till toppen