Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chefläkaren: ”Vi får se om vi klarar det, de tuffaste veckorna är nu”

Planen att skicka barnmorskor till Skånes universitetssjukhus stoppades, men nu kommer fler föderskor till Helsingborg.

Det var efter uppsägningarna bland nattbarnmorskorna i Malmö som Region Skåne planerade för att skicka resurser från Helsingborg till Malmö för att klara verksamheten. Men när Malmöbarnmorskorna skulle sluta till trettonhelgen visade det sig att många av dem hade återtagit sina uppsägningar.
Läs också Födelserekord - och akuta krisen avvärjd
– Vi har inga beordringar från Helsingborg till Malmö nu, eftersom flera barnmorskor än vi först trodde fortsätter i Malmö. Sedan vet man aldrig om det är tillräckligt för att inte alls behöva beordra eller omfördela resurser. Men varken inom sjukvårdsområde Sund eller Kryh har vi hittills behövt omfördela personal. Vi får se om vi klarar det, de tuffaste veckorna är nu i inledningen på året, säger Mats Molt, chefläkare i Region Skåne.
Mats Molt, chefläkare i Region Skåne.
Han påpekar att arbetsgivaren har rätt att fördela personalresurserna, men i och med barnmorskekrisen var risken överhängande att enskilda medarbetare faktiskt skulle beordras från Helsingborgs lasarett till Skånes universitetssjukhus. Nu blir det dock inte så.
En annan effekt av uppsägningarna i Malmö är att mödravården i framför allt Landskrona har uppmanats att förmå blivande föräldrar att föda barn i Helsingborg istället för i Lund, som är det vanliga förstahandsvalet.
Förlossningsavdelningen i Lund blir ofta full och rutinen har varit att hänvisa till Malmö. Nu ska detta undvikas genom att få Landskronamammorna att välja Helsingborg i första hand, åtminstone under årets tre första månader när bristen på barnmorskor i Malmö väntas vara störst.
– Det är för att undvika ändringar för föräldrarna i ett sent läge, i förlossningsskedet. Vi har bett mödravården att ta de här diskussionerna så att föräldrarna inte har tänkt Lund och så kan de plötsligt inte vara där utan hamnar i Helsingborg. Då är det bättre att aktivt välja Helsingborg och kunna bekanta sig med förlossningen där i förväg. Men det är förstås alltid föräldrarnas eget beslut, såvida det inte är några komplikationer, säger Mats Molt.
Vi tror, i den bästa av världar, att vi nu har koll på förlossningen, neonatal och barnsjukvården
Enligt Region Skånes beräkningar kommer det i praktiken att handla om cirka tio fler barn per månad som kommer att födas i Helsingborg.
– Det tror vi mellan tummen och pekfingret. Men jag har gott hopp om att vi ska klara verksamheten i Helsingborg, säger Mats Molt.
Den krisgrupp som han leder för att hantera den skånska barnsjukvården under massuppsägningarna bland barnmorskor och barnsjuksköterskor har nu trappat ned något. Gruppen har inte längre så täta möten utan jobbar mer ute i verksamheten.
– Nu reder vi oss. Vi gör en sista avstämning under de två sista veckorna i januari. Men vi har återkommande uppföljande planering. De beslut som vi har tagit måste hela tiden värderas och utvärderas.
Mats Molt menar att regionens planering har förbättrats av krisarbetet. Något som man kan ha nytta av inför sommarplaneringen som nu tar vid.
– Arbetet med sommaren pågår redan och vi tror, i den bästa av världar, att vi nu har koll på förlossningen, neonatal och barnsjukvården, säger han.
Gå till toppen