Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IS-anhängare tros ha utfört lastbilsmassakern

Minst fyra soldater dödades och 17 personer skadades i Jerusalem när en lastbil rammade en folksamling. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att allt pekar på att angriparen var anhängare till terrorrörelsen IS.

Platsen för massakern.Bild: Ahmad Gharabli/AFP/TT
"Vi har identiteten på angriparen, som enligt alla tecken stödde IS", säger Netanyahu i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.
Händelsen inträffade på Armon Hanatziv-promenaden, som är ett populärt turiststråk i staden. Lastbilsföraren avvek plötsligt från vägen och körde rakt in i en grupp soldater som stod vid sidan av vägen.
– Omkring tio människor låg på marken nära gatan. Några av dem var fastklämda under lastbilen, sade ambulanssjukvårdaren Landy Sharon till Jerusalem Post efter attacken.
De döda – tre kvinnor och en man – var i tjugoårsåldern. Alla var soldater, rapporterar Reuters. För flera av de skadade är tillståndet allvarligt.
Föraren sköts ihjäl och bilder från platsen visar en lastbil med kulhål i vindrutan.
Polisen betraktar händelsen som en terrorattack. Den misstänkte gärningsmannen är enligt polisen en palestinier från östra Jerusalem.
Enligt Björn Brenner, Mellanösterforskare vid Försvarshögskolan, kan det faktum att det nu rör sig om en lastbilsattack ses som ett tecken på en pågående upptrappning av konflikten i området.
– Det är en väldigt känslig situation i Jerusalem och med minsta politiska förändring riskerar detta att explodera i något större, säger han till TT.
Attackerna som genomförts det senaste året har ofta varit knivdåd eller ramningar med personbilar. Israels rikspolischef Roni Alsheich utesluter inte att gärningsmannen inspirerats av lastbilsattacken i Berlin förra månaden, då tolv människor dödades, skriver Reuters.
En del av förklaringen till det eskalerande våldet är diskussionen om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, enligt Brenner.
– Från officiellt palestinskt håll har man sagt: Om ambassaden flyttas till Jerusalem kommer vi dra tillbaka vårt erkännande av Israel som stat. Flytten av ambassaden till Jerusalem är en väldigt stor symbolsak för palestinierna och det kommer att få starka reaktioner, säger han.
Svenska utrikesdepartementet har inte fått in några rapporter om skadade svenskar.
Gå till toppen