Höganäs

Erbjudande om tvätt slutade med trasigt tak

Den tänkta taktvätten slutade med ett trasigt tak. En efterklok villaägare vill nu varna andra för kringresande företag som erbjuder sina tjänster vid dörren.

En granne till Jan Vestergren såg från sitt hus såg hur taktvättarna bröt loss plattor på taket.Bild: Privat
Det var på nyårsafton som det knackade på dörren hemma hos Jan Vestergren i Viaköp. Utanför dörren stod en grupp män som på engelska erbjöd taktvätt till ett förmånligt pris.
– De hade egna maskiner och stege med sig och var väldigt trevliga. De gav ett bra och sympatisk intryck så vi kom överens om ett pris och sen satte de igång, säger Jan Vestergren och fortsätter.
– Om jag bara vetat då vad jag vet nu..
En stund senare knackade det nämligen på dörren igen. Det var taktvättarna som informerade om att taket var i dåligt skick och att de kunde lägga ett nytt för 50 000 kronor. När Jan Vestergren gick ut för att titta så såg han hur en yta på ungefär sex kvadratmeter var helt förstört.
– De hade slitit bort plattorna och spånet under. Det var hål rakt in.
Taktvättarna förstörde delar av taket, men erbjöd sig att lägga ett nytt för 50 000 kronor. Jan Vestergren i Viaköp vill nu varna för företag som erbjuder sina tjänster vid dörren.Bild: Sven-Erik Svensson
Kent Hornhafer bor granne med Jan Vestergren och från sitt hus såg han hur taktvättarna sparkade och bröt loss plattor på taket.
– Dessutom slängde de ner plattorna, som är av eternit, på marken. Så hela nyårsdagen fick vi stå här med en saneringsfirma och röja för att ta hand om allt. Sen fick vi klä in taket i en presenning för när det började regna märkte Janne hur det började droppa där inne. Det är en katastrof! säger han.
Nu vill både Jan Vestergren och Kent Hornhafer varna andra som eventuellt kommer i kontakt med taktvättarna.
–En tydlig varningssignal är ju att om det känns för bra för att vara sant så är det det! Kommer det folk och erbjuder sina tjänster på dagar när ingen annan jobbar och dessutom till väldigt låga priser så ska man backa, säger Kent Hornhafer.
– Ska du ha något gjort så se till att du är den som söker upp firman. Att gå via sitt försäkringsbolag är ett bra sätt, de kan hjälpa dig att hitta seriösa hantverkare, fortsätter Jan Vestergren.
Vad som händer nu är oklart. En polisanmälan är gjord men för att få ordning på taket igen krävs det att Jan Vestegren fixar det själv.
– Det är ett gammalt hus så försäkringsbolaget står bara för en del av kostnaden. Vi får se var det landar, men det kommer bli dyrt, säger han.
Polisinspektören Birgitta Björk bekräftar att det finns en polisanmälan gjord.
–Jag ser att det finns en anmälan och att ärendet är nedlagt av den anledningen att man inte kunnat styrka brottet. Men det man ska veta är att alla anmälningar som gjorts kan väckas upp igen, allt beror på inflödet av information.
En yta på ungefär sex kvadratmeter av taket förstördes.Bild: Privat
Några andra anmälningar om liknande händelser i trakten har inte gjorts den senaste tiden.
– Nej, det finns inte fler anmälningar och jag har inte hört något om att det är fler som drabbats just nu.
Birgitta Björk tycker att man bör vara försiktig med att anlita hantverkare av kommer och knackar på.
– Av och till har vi perioder där vi får besök av utländsk arbetskraft som vill erbjuda sina tjänster. Det jag kan säga är att man bör vara försikig och kontrollera så att det är seriösa hantverkare, säger hon.
– Är man minsta tveksam så ska man inte anlita de här personerna. Det gäller ju oavsett om det är svenska eller utländska firmor, kontrollera allt innan och tacka bara ja om du känner dig trygg. Och betala när arbetet är utfört, inte i förhand.
Gå till toppen