Landskrona

Fotgängare får halka, cyklister ordentligt grus

Olika villkor för gång- och cykeltrafik. Kommunen grusar cykelbanorna, medan fastighetsägarna ansvarar för trottoarerna.Bild: Mikael Anjou

Helgens nederbörd i Landskrona låg kvar på måndagsmorgonen, åtminstone på en del trottoarer. Det ställde till bekymmer för fotgängare och cyklister.

På cykelbanan gnistrar ett förtroendeingivande lager brun sand, medan trottoarerna intill glimmar av is, slask och vatten. Då väljer gående att trängas med de snabbare trafikanterna på den grusade cykelbanan.
Det gjorde också läsaren och fotgängaren Anneli, som rörde sig på Norra Infartsgatan på måndagsmorgonen. Hon gick på cykelbanan eftersom den var sandad och som hon ser det är halkbekämpningen bara en halvmesyr, när trottoaren lämnas med isfläckar och slask.
”Alldeles för lite halkbekämpning i hela centrum. Många dyra halkolyckor som stadskontoret ska stå för”, lyder hennes dom.
– Det finns en uppfattning att det är kommunen som ska halkbekämpa på trottoaren, men det är fastighetsägarens ansvar, säger Robert Svensson, som chefar över teknik- och serviceförvaltningen i Landskrona .
Han ansvarar för kommunens halkbekämpning, som mest handlar om gator, torg och cykelbanor.
Kommunen bedömer att även fastighetsägarna kunde behöva en påminnelse om arbetsfördelningen. Sedan måndag morgon informerar kommunens sajt om fastighetsägarnas plikter.
Ingegerd Pettersson är inte imponerad av halkbekämpningen i sina kvarter, nära Norra Infartsgatan.Bild: Mikael Anjou
Dem har Ingegerd Pettersson stenkoll på.
Hon ska just korsa Norra Infartsgatan i sällskap med hunden Daisy. Sitt hem har hon i närheten och där har hon både saltat och skottat trottoaren i helgen. Hon retar sig på dem som inte sköter sina plikter.
– Jag tycker det är för dåligt här, säger hon och blickar längs Norra Infartsgatan.
Göran Svensson passerar med sin hund och stämmer in i kritiken.
– De måste ut i tid och sanda, säger han.
– Som fastighetsägare är man skyldig att halkbekämpa på trottoaren. Tänker man inte på sig själv, borde man tänka på andra, säger Ingegerd Pettersson.
När det är halt på trottoaren blir det trångt på cykelbanan.Bild: Mikael Anjou
Tidningen har förgäves sökt de ansvariga för halkbekämpning hos Landskronahem, som har en del bostäder längs Norra Infartsgatan.
En annan fastighetsägare där är privata bostadsbolaget Heimstaden, och där svarar områdeschefen Martin Reslow genast.
– Vi har ett avtal med en entreprenör, fungerar inte det vill vi veta det. Det går bra att vända sig till vår felanmälan i så fall.
Det var i lördags som snön föll och kommunens snöröjare var ute då, på söndagseftermiddagen och under natten och morgonen på måndagen, säger teknikchefen Robert Svensson .
Gå till toppen