Höganäs

Höganäs Goda – långt ifrån serieproduktionen

Mer än 400 företag har startats i Höganäs på fem år. Det ger Höganäs en sjätteplacering bland länets kommuner. Jana Dusenberg på Höganäs Goda är en av de nya företagare som startat.

Höganäs Goda och ägaren Jana Dusenberg låter Höganäsborna till stor del skapa innehållet i butiken på Storgatan.Bild: Tom Wall
Jana Dusenberg har tillbringat många år i modebranschen och har tidigare också jobbat som konsult och entreprenör.
– Höganäs är en fantastisk kommun att jobba i, säger hon.
Mellan 2010 och 2015 växte antalet nystartade företag i Höganäs kommun med 19,5 procent eller med 447 företag till totalt 2 738. Kommunen är därmed den sjätte bästa i länet. Det visar siffror som företaget Visma redovisar. Siffrorna grundar sig i uppgifter från Bolagsverket och har rensats från bolag som inte längre är verksamma. Den goda utvecklingen fortsatte även under 2016, enligt Höganäs kommuns egna siffror.
Lilla Höganäs Goda ställer ut och säljer prylar skapade av höganäsbor. Därför kan man hitta fullständigt unika ting i butiken. Till exempel ett snyggt bälte gjort av cykeldäck eller lokalt handsydda väskor. Genom sina tidigare kontakter bland leverantörer i modebranscher kompletterar Jana Dusenberg utbudet med kläder.
Hon tycker att Höganäs på senare år blivit mer företagsvänligt. Tidigare krävde fastighetsägarna bankgarantier för att hyra ut. För småföretagaren krävs oftast de pengarna någon annanstans i verksamheten, menar hon.
– Det är den stora skillnaden mot tidigare här. Den här gången kom jag överens med fastighetsägaren om att att hyra i ett halvår i stöten först. Jag föreslog att vi därefter skrev ett vanligt hyreskontrakt.
– Då hinner jag ju se hur det fungerar. Det gick han med på. Min uppfattning är att det ser ut så i hela kommunen, säger hon.
Jana Dusenberg säljer och marknadsför hantverksting. Gamla ting som gjorts om och blivit nya.Bild: Tom Wall
Jana Dusenberg är ursprunligen från Göteborg, men har bott i omgångar i regionen. När hon flyttade tillbaka föll valet på Höganäs. Vid återflytten till Skåne hade hon ännu inte bestämt sig för vilken näring hon skulle satsa på.
– Jag älskar ju hantverk och i Höganäs tänker man ekologiskt och hållbart. Det betyder att butiken och dess innehåll har fått en ton och färg av orten.
När HD besöker butiken möts vi också av Nasser Bashi från Damaskus i Syrien. Nasser Bashi har jobbat med vernissage och design i sitt hemland. Med hjälp av Arbetsförmedlingen gör han nu praktik i butiken.
Nasser Bashis praktikplats ser Jana Dusenberg som ett utmärkt exempel på den hjälp hon fått att starta sin verksamhet. Hon berättar om tjänstemannen på Arbetsförmedlingen som tittade förbi och konstaterade att innehavaren såg trött ut, något som man kanske kunde lösa med hjälp av en praktikant.
Ett annat exempel är den glassmaskin hon ville installera i somras.
– Då kommer kommunen hit. Väldigt konkret visar de vad jag ska göra. Sen ändrar de klassningen på fastigheten så att det passar med den verksamheten, säger hon.
Höganäs Goda säjer och markandsför bland annat hållare till fjärrkontroller. Lokalt tillverkade på orten.Bild: Tom Wall
Företagsklimatet i Höganäs sammanfattar hon som mycket positivt och med korta beslutsvägar.
– Det är inte bara snack. Det händer något också, säger hon.
Att en barnklädesaffär på granngatan nu tvingas ge upp påverkar inte Höganäs Goda – åtminstone inte om man får tro Jana Dusenberg. För de närmaste tre åren framöver ser hon en växande rörelse framför sig.
– Jag tror att jag kan anställa butikspersonal redan innan året är slut, säger hon.
Jana Dusenberg visar upp ett bälte designat och tillverkat av cykeldäck. Allt från Höganäs.Bild: Tom Wall
Jana Dusenberg med en handsydd väska reflekterat i en spegel gjort av bland annat ett bensinfat.Bild: Tom Wall
Höganäs Goda är sannolikt så långt ifrån serieproduktion man kan komma.Bild: Tom Wall
Jana Dusenberg tror sig kunna nyanställa butikspersonal innan 2017 är slut.Bild: Tom Wall
Läs alla artiklar om: Nyföretagande i Höganäs
Gå till toppen