Min mening

Läsartext: Näthandeln äter upp småbutiker och så kommer det att fortsätta

Hur ska de små kunna konkurrera med alla stora näthandlare? Hur ska de små butikerna kunna slåss mot sina leverantörer som själva säljer till konsument?Bild: Claudio Bresciani/TT
Varje gång så här års meddelas att rekord har slagits i julhandeln och då inte minst näthandeln.
Många tycker synd om småbutikerna, men handlar på nätet ändå eftersom det är bekvämt – man slipper all trängsel och all stress.
På nyheterna för ett tag sedan sade en representant för näringslivet att näthandeln kommer att öka ännu mera. Vem hade trott annat?
När frågan ställs om detta inte drabbar småhandlare, så säger man: Jo, det gör det, men de måste ha en egen näthandel så att de kan hänga med.
Hur ska detta gå till? Hur ska de små kunna konkurrera med alla stora näthandlare? Hur ska de små butikerna kunna slåss mot sina leverantörer som själva säljer till konsument? Det är totalt omöjligt för de små att göra detta. Tro mig jag vet hur tufft alla småhandlare har det i vårt land och då pratar jag om den bransch som jag lämnade för knappt ett år sedan som var modebranschen.
Nästan alla varumärken säljer till konsumenten idag och detta är boven i dramat. Man vill ha kakan och äta den. De kommande åren visar sig detta ännu mer. Men det är inte bara klädbutikerna som har det tufft, det gäller i stort sett alla. Ta bokhandeln, om en bok kostar mellan 60 och 100 kronor mindre på nätet, är ju valet lätt. Handlaren kan inte ge mellan 20 och 30 procent i rabatt bara för att sälja den till samma pris som hans leverantör gör. En handlare kan inte heller lagerföra alla varor samt storlekar och färger av alla märken som man väljer att jobba med. Men en leverantör har ju i stort sett allt på lager så de kan sälja utan att vara lojala mot sina kunder som normalt är butiker. Alla vill ha mer och så kommer det att se ut till den dagen då våra städer är tomma från handel. För vem tror att en handlare kan klara av detta, hålla personal och kunna försörja sig på sin handel?
Alla vi som vill handla i butiker kommer att vara i minoritet i framtiden och trenden kommer inte att vända.
Så vilket råd ska man då ge handlare som drabbas av näthandeln? Jag brukade säga till mina kunder så här:
Sätt ett ultimatum till era leverantörer att om ni ska fortsätta att handla av dessa varumärken så ska ni kräva rätten att lämna tillbaks allt som ni inte säljer under säsongen och detta ska ni ha skriftligen på. Men alla ni små butiker måste enas om detta och markera att det inte är ok att era leverantörer säljer till konsumenter. Detta är det enda hot ni har och om de inte går med på detta så välj en annan leverantör istället som inte ägnar sig åt näthandel.
Alla varunamn är ju inte kända, men de vill synas. På nätet syns man inte, men i era butiker syns man och därför är ni viktiga!
Så handlare, sätt krav!
Martin Olsson
handelsgent
Strandbaden
Gå till toppen