Landskrona

Polisman får villkorlig dom för dödspåkörning

Det blev fällande dom för den 32-årige polisman som körde på två personer på ett övergångsställe i Landskrona. Men han slipper fängelsestraff.

Olycksbilen bar tydliga spår av dödspåkörningen i Landskrona. Foto: Polisen
Det är nästan på årsdagen av dödsolyckan som Lunds tingsrätt meddelar sin dom.
Och domstolen går på chefsåklagare Jan Pernvis linje och dömer polismannen för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Tingsrätten anser att han varit oaktsam och orsakat olyckan genom att inte vara tillräckligt uppmärksam och anpassa hastigheten när han passerade det obevakade övergångsstället på Hälsingborgsvägen.
– Jag är nöjd med domen, kommenterar chefsåklagare Jan Pernvi, som yrkade på ett villkorligt straff.
– Det är en jättetragisk händelse för alla inblandade, både de som drabbats med skador och anhörig som har gått bort, och för polismannen, säger Jan Pernvi.
Den 32-årige polismannen döms mot sitt nekande. Han anser att även fotgängarna har ett ansvar för olyckan eftersom de var berusade och pekar på att övergångsstället var dåligt upplyst vid olyckstillfället.
Tingsrätten har en annan uppfattning:
"Det har inte framkommit att målsägandena skulle ha uppträtt så vårdslöst eller rentav dumdristigt att de kan sägas ha varit medvållande till olyckan".
I stället slår domstolen fast att det är polismannens eget agerande som lett fram till att han kört på fotgängarna.
Den som döms för vållande till annans död kan få upp till två års fängelse men tingsrätten konstaterar att en fällande dom är negativ för hans fortsatta karriär som polisman. I stället döms han till villkorlig dom och ska även betala 60 dagsböter om vardera 200 kronor, totalt 12 000 kronor.
Försvarsadvokat Johan Eriksson yrkade utan framgång på en friande dom och påtalade under rättegången att bägge fotgängarna var påtagligt berusade.
– Tingsrätten grundar sin dom på oaktsamhet, det kan man har olika uppfattning om, säger han om domskälen.
Han hade på måndagseftermiddagen ännu inte talat med den dömde polismannen.
– Min klient befinner sig långt bort, det skijer flera tidszoner, så vi har inte hunnit få kontakt ännu, berättar Johan Eriksson.
– Nu får vi i lugn och ro grunna på hur vi ska göra, säger han apropå ett eventuellt överklagande som ska ske inom tre veckor.
Det var den 6 januari ifjol som en 53-årig Landskronabo dog omedelbart när han och hans sambo blev påkörda av en polisbil när de gick ut på övergångsstället.
Under rättegången i Lunds tingsrätt berättade polismannen att han aldrig såg fotgängarna förrän olyckan var ett faktum. Själv kunde han inte säga hur fort han körde medan hans kollega uppskattade att de höll en hastighet på 50-70 km/h.
Kollegan berättade också att han såg ett par personer ta ett steg ut i gatan men att allt gick så fort att han aldrig hann varna sin kollega
Olyckan inträffade vid 18.40-tiden på kvällen då polispatrullen var på väg norrut, för att undersöka ett dödsfall i en lägenhet i Helsingborg. Polisen körde inte under utryckning och hade inte blåljusen påslagna.
Mannens sambo fick livshotande skador men överlevde olyckan och vittnade också vid rättegången. Hon har dock drabbats av åtta dagars minneslucka, från tiden före och efter olyckan, och kommer inte ihåg någonting från olycksdagen och inte heller dagen innan.
Sedan tidigare är det känt att Polisens personalansvarsnämnd anser att polismannen ska få behålla sin tjänst oavsett om han döms.
Läs mer:Polisman nekar till brott – såg inte dem han körde på
Läs mer:Åtalade polisen: ”Jag tittar inte på någon hastighetsmätare”
Läs mer:Två personer påkörda av polisbil – en man har avlidit
Olycksbilen träffade Landskronaparet med höger framfront. Foto: Polisen
Gå till toppen