Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

BoIS Akademi blir LA School of Sports

BoIS Akademi byter namn och får ett mer engelskklingande. Men satsningen på e-sport kom av sig.

Friskolan BoIS Akademi utvecklas allt mer. Nu tar ägarna ett nytt steg – och byter namn till LA School of Sports
"Vi vill utstråla ett namn som välkomnar alla idrottsintresserade elever", säger vd Pernilla Anderberg.Bild: Lill Eriksson
– Det är inte så att vi bara byter namn. Under ett års tid har vi arbetat med att utveckla skolan och det här, att förpacka den utvecklingen, är det sista steget. Från början när skolan startade var den en fotbollsakademi renodlad för fotbollselever. Nu har vi breddat verksamheten med fler idrotter; hockey, ridning och innebandy förutom fotboll, säger Pernilla Anderberg, vd och en av delägarna.
Namnet BoIS Akademi förknippades för mycket med Landskrona BoIS och därmed fotboll, därför ansågs LA School of Sports vara mer passande.
– Vi vill utstråla ett namn som välkomnar alla idrottsintresserade elever. Det är en idrottsakademi, inte en fotbollsakademi, säger Pernilla Anderberg.
Efterhand har skolan fått fler årskurser och har numera totalt 85 elever i årskurserna 4 till 9.
Med tanke på namnet – det är inte så att ni försöker konkurrera med Internationella engelska skolan som startar till hösten?
– Nej vi ligger ju steget före, ha ha. De har sin profil och vi har vår. Vi är en skola för idrottsintresserade elever, även nybörjare.
Senast tillkomna idrott på schemat är för övrigt dans.
I början av hösten 2016 aviserade skolan att även e-sport, alltså datorspel, skulle in på schemat, som första skola i landet. Skolan hade till och med knutit till sig e-sportlaget Ninjas in pyjamas, som numera har sin bas i Landskrona.
Kursen skulle ha startat under hösten. Men så blev det inte. Intresset var inte så högt som man hade trott.
– Det var ett svagt intresse. Vi var kanske för tidigt ute. Det pågår ju också diskussioner huruvida e-sport är en idrott eller inte. Det är kanske också det som spökar. Vi har e-sport kvar i planeringen men har inga elever. Vi var redo men inte eleverna, säger Pernilla Anderberg.
Tankarna att ytterligare idrotter ska in på schemat finns fortfarande, som simning och friidrott.
BoIS Akademi startades av Landskrona BoIS för tio år sedan, först som Dianaskolan med årskurserna 6 till 9. Klubben har kvar en ägarandel om cirka 20 procent.
Läs mer: Spela datorspel på lektionstid – BoIS akademi blir första grundskolan med e-sport på schemat
Läs mer: Skola stärker BoIS-kassan och breddar verksamheten
Läs mer: BoIS egen friskola blev verklighet
Gå till toppen