Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon valde ett riktigt hundgöra

För Sara Karlsson Maltby var det aldrig tal om att anmäla sig till arbetsförmedlingen eller bläddra i platsjournalen. Direkt efter studenten började hon förverkliga sin dröm – att öppna ett eget hunddagis.

Även med två hundar kan det bli ett snärj med koppel. "Men har jag många gäster går jag flera rundor. Och jag noga med vilka hundar jag tar emot. De måste funka ihop med andra" säger Sara Karlsson Maltby.Bild: Jakob Thorell
Att bli egen företagare kan verka både krångligt och skrämmande. Men för Sara Karlsson Maltby var det ett helt naturligt steg att ta.
– Jag har alltid velat starta eget. Lite nervöst är det, men i skolan hade vi något som hette ung företagsamhet så då har vi fått prova på att driva företag. Och sen är det kul att göra något man verkligen brinner för, säger Sara Karlsson Maltby.
Skolan, det är Segragymnasiet i Östra Ljungby. Där läste Sara hundinriktningen på naturbruksprogrammet.
– Jag trivdes jättebra med att få tillbringa dagarna med hundar och hundälskande människor. Det är nog det bästa som hänt mig.
Sedan studenten vid Segragymnasiet är Sara Karlsson Maltby diplomerad hunddagisföreståndare. Dansk-svenska gårdshunden Nova är Saras egen och hunddagisets maskot.Bild: Jakob Thorell
Direkt efter studenten i våras började hon att bygga upp Dimmhedens Hunddagis som hon driver själv i det gamla stallet på föräldrarnas gård. Lite hjälp med byggandet fick hon av pappa Anders Karlsson, som är utbildad snickare.
– Familjen köpte gården för två år sedan och direkt när jag såg stallet tänkte jag att det skulle bli perfekt. Pappa och jag har dragit in el och värme och ordnat ventilationen. Sen har vi byggt åtta stycken boxar för hundarna att vara i.
Det är varmt och ombonat inne på dagiset. De flesta av de rymliga boxarna står tomma för dagen, men stamgästen, boxern Zolo, är på plats.
De flesta av boxarna är avsedda för en, men i de två större kan flera hundar vistas. "Men då måste de vara från samma hem och trivas tillsammans" säger Sara Karlsson Maltby.Bild: Jakob Thorell
– Zolo har varit här sedan jag startade upp i november. Det går lite trögt nu i början, som mest har jag haft fyra hundar här. Men bara folk får upp ögonen för att jag finns så vänder det väl, säger hon.
När Zolo hör sitt namn börjar han glatt busa runt i sin box och för att sedan tigga lite klappar och kel. Den som är omnämnd bör också få uppmärksamhet, verkar han tycka.
Även om boxarna är mysiga ser Sara noga till att gästerna har att göra. På schemat står kel och lek och nu börjar det bli dags för dagens andra promenad. Och till våren kommer det att bli ännu mer att göra på dagiset.
"Hundar ska inte lämnas ensamma mer än fem, sex timmar" berättar Sara Karlsson Maltby. Och de blanka ögonen till trots har Zolo inte en trist minut på dagis.Bild: Jakob Thorell
– Än så länge har vi varit ute i trädgården när vi ska leka, men jag planerar att bygga en stor rasthage där det ska gå att busa lite mer fritt.
Gå till toppen