Höganäs

Signering av bok om Höganäs gruvor lockade fler än välkänd hiphopartist

De gamla gruvorna i Höganäs har alltid väckt intresse. Så pass att författaren till en ny bok om gruvarbetarnas vardag lockade fler lässugna till sin boksignerning än rikskändisen Timbuktu gjorde till sin.

Bild: privat
"Försök hitta alla i dag levande gruvarbetare och be dem berätta om sina liv". Ungefär så löd uppdraget som Torbjörn Gerward fick av Höganäs kommun för fem år sedan. Som den historiefantast han är tog han uppdraget på största allvar och lagom till årets skyltsöndag släpptes det som kom att bli boken om de som slet i Höganäs sista gruva, ”Fem Gruvarbetares minnen och Prins Gustaf Adolfs schakt historia”.
– Tanken var aldrig en bok, men de fem gruvarbetare jag fick tag på var så pratsamma och hade så mycker att berätta att det var så det blev. Nu när jag sitter här och ser boken med mitt namn på så känns det helt osannolikt, det var inget jag ens kunnat drömma om, säger Torbjörn Gerward.
Ruiner från Prins Gustaf Adolfs schakts lastkaj.Bild: Torbjörn Gerward
Boken ger svar på frågor som om hur livet såg ut för Höganäs gruvarbetare och hur gruvindustrin påverkade Höganäs som ort.
– Precis, det handlar om allt från gruvarbetarnas vardag till de diskussioner som fanns om man skulle eller inte skulle bevara gruvorna efter att de lagts ner, säger Torbjörn Gerward.
I samband med boksläppet fick Torbjörn Gerward möjlighet att tacka alla de som ställt upp under arbetets gång.
– Dels de fem gruvarbetare jag fått prata med men också allmänheten som ställt upp. Bara alla de bilder de kommit med och som jag har fått använda, det är otroligt hur givmilda alla varit.
Torbjörn Gerward har nyligen släppt sin bok "Fem Gruvarbetares minnen och Prins Gustaf Adolfs schakt historia”.Bild: Tobias Andersson
Mottagandet av boken har varit över förväntan.
– Inte nog med att jag fick ha boksläppet, ett par veckor efter ville bokhandlaren att jag skulle komma dit och signera böcker. Efterår fick jag höra att jag fick signerat fler böcker än Timbuktu när han var här. Det känns häftigt, av en liten fjädern blev det en riktigt härlig höna, skrattar Torbjörn Gerward.
Gå till toppen