Landskrona

Tjuvar försvann med omsorgens och socialens datorer

Tjuven eller tjuvarna försvann med ett antal datorer. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
Natten till tisdagen stals sex datorer vid två inbrott på individ- och familjeförvaltningen och på omsorgsförvaltningen i Landskrona kommun.
Individ- och familjeförvaltningens larmade kontor på Rådmansgatan fick oönskat besök. Där sysslar man normalt med ekonomiskt och annat bistånd till behövande kommuninvånare.
– Två datorer och en smartphone stals. Resten var skadegörelse på dörren och skrivbordshurtsar, säger Carina Jording, verksamhetschef inom utveckling och service på individ- och familjeomsorgen.
Hon tycker det är tråkigt med inbrott. Men hon ser ingen risk för att känsliga uppgifter om Landskronabor nu skulle vara på drift.
– Alla sådana uppgifter ligger på servrar och inte i datorerna, säger hon.
Och var de skyddade servrarna står lär vi inte få veta.
Omsorgsförvaltningen som helhet arbetar med personer som behöver mer hjälp på grund av hög ålder eller olika typer av funktionsnedsättning. Nu drabbades en lokal på Säbygatan där flera enhetschefer jobbar. Här stals fyra bärbara datorer och lite pengar.
Stadens säkerhetschef Håkan Nilsson bekräftar Carina Jordings uppfattning om hur känslig information skyddas.
– Kommunens datorer ska inte innehålla sekretesskyddat material. De används mest för att kommunicera med skyddade servrar. Sedan kan det hända att att någon laddar ned något dokument för att skriva ut det, men då ska datorn skyddas med lösenord.
Han lägger till att känslig information hos vård och socialtjänst har det strängaste sekretesskyddet, helt enkelt för att det styrs av lag.
Också Arbetsförmedlingen i Landskrona drabbades av inbrott samma kväll eller natt. Det är oklart vad som stulits där.
Gå till toppen