Landskrona

Över 2500 har fått tillbaka strömmen i Skåne

Omkring tretusen abonnenter blev strömlösa i Skåne under onsdagen. De flesta fick tillbaka den under dagen och vid 19-tiden var det cirka 25 abonnenter som fortfarande var utan ström.

– Målet är att de ska få tillbaka strömmen innan midnatt, sa Anders Klemedsson, regionchef på Eon.
Spänningsfall fick säkerhetsventilerna att slå till på Heleneholmsverket.Bild: Patrick Persson
Vid 15-tiden var det cirka 600 abonnenter som inte hade någon ström, de flesta av dem i Skurup. De andra fanns på Österlen.
Ovädret som drog in över Skåne har drabbat Eonkunder i Skurup, Tomelilla och Trelleborg.
I Malmö hördes en smäll från Heleneholmsverket strax före halv två.
– Det var säkerhetsventilerna som löstes ut sedan det blev problem i spänningen i den 400 kilovoltsledning som går från Barsebäck till Sege, säger Anders Klemedsson.
När spänningen gick ner blinkade det till på flera håll i Malmö. Samtidgt gick pumparna i Heleneholmsverket ner och då utlöstets säkerhetsventilerna.
– Det var den smällen som hördes, men det är en ren säkerhetsåtgärd. Vi startar om pumparna och ingen fjärrvärmekund kommer att drabbas, säger Anders Klemedsson.
Också i nordvästra Skåne har strömmen slagits ut på några ställen.Bland annat har Landskrona och Svalöv drabbats så att ett knappt 100-tal hushåll blev utan el. Också i Mörarp och Billesholm gick strömmen för ett 70-tal abonnenter.
Läs alla artiklar om: Ovädret 11 januari
Gå till toppen