Sport

Mattias Hjälm: 1000 poäng – ett himmelskt rekord är nära

Mika Kohonen spelar i FCH nu. Här är också bilder från alla hans guld. Till vänster de tre med Storvreta. Längst ner i mitten det med Balrog. Till höger de tre med Finlands landslag.Bild: Bildbyrån
”Jag kanske inte får uppleva det, men lova att det inte slarvas bort.”
När man vet historien bakom den meningen blir 1000 så mycket mer än ett fyrsiffrigt tal. Det blir ett fantastiskt rekord klätt i en mänsklig skrud som berör på djupet.
I kväll är det mycket möjligt att den störste blir ännu större och förstärker sin legendariska status i innebandysammanhang.
"Jag är ganska säker på att han sitter på första raden däruppe och tittar på matchen mot Mullsjö. Han kanske är lite, lite besviken att det inte har hänt tidigare..."
Jag återkommer till citaten ovan.
Mika Kohonen från lakritsbyn Vaajakoski i Finland står just nu på 998 SSL-poäng och det saknas alltså bara två pinnar, som Mika själv säger om poäng, till en historisk milstolpe.
Jag tror de pinnarna hämtas hem mot Mullsjö.
Världens främste innebandyspelare någonsin inledde sin karriär i Happee innan han gjorde en makalös entré i Sverige.
Premiärsäsongen 2000-01 satte Mika Kohonen ett prydligt, och positivt absurt, poängrekord på 107 poäng, eller 3,7 poäng i snitt. Och bara han själv har nått över 3,0 poäng i snitt efter det.
Mika då och nu. Då säsongen 2000-01 i Balrog och nu säsongen 2016-17 i FCH.
Den 11 december 2016 spelades VM-final mellan Sverige och Finland. Den gick till en dramatisk straffläggning. Mika Kohonen bänkades från start och hade bara fått tre byten innan han klev in på planen för att ta tredje straffen.
Efteråt sa han till HD:
”Det att börja lägga straffar när man inte rört bollen på två timmar, jag tänkte att jag måste göra det lite enklare. Jag njuter i sådana situationer."
Mika Kohonen fintade bort målvakten Johan Rehn och la in bollen i öppet mål. Ett avgörande moment som sen blev ett tredje VM-guld. Han har ytterligare sju VM-medaljer, och de tio VM:en sträcker sig över tjugo år. Det är overkligt.
Fem gånger har han blivit utsedd till världens bäste spelare.
På klubbmedaljkontot finns fyra SM-guld och ett helt gäng med svenska och finska mästerskapssilver- och brons.
39-årige Mika Kohonen har fortfarande ett huvud proppat av vinnarinstinkt och barnasinne.
”Jag tävlar ju. Det är inte något Liseberg det här även om det känns som Liseberg, jag lever min pojkdröm fortfarande.”
Inget tycks omöjligt och inget får vara i vägen för FCH:s finske landslagscenter Mika Kohonen.
Men det är inte Mika som har haft koll på alla poäng han gjort i SSL utan frun Cecilia. I förra veckan bad jag henne om en exakt uppdatering, och hon gav förklaringen till varför hon för statistiken.
Det är smärtsamt och sorgligt – och kärleksfullt fint att läsa orden.
2013 gick Klas Pettersson bort alldeles för ung.Svenska Innebandyförbundets mycket omtyckte informatör var en eldsjäl med ett brinnande intresse för innebandy och extra glöd för statistik.
Klas förmedlade en sista önskan som bara Cecilia och Mika kan uppfylla.
Cecilia berättar:
”Sista tiden åkte han med oss till Storvretas matcher, där han varit speaker i många år, och vi pratade mycket när det stod klart att Klas kanske inte skulle vinna kampen mot sjukdomen. Han fick mig att lova att hålla koll på Mikas poäng "för det är något vi aldrig får uppleva igen, han kan nå tusen, jag kanske inte får uppleva det, men lova att det inte slarvas bort". Mika och hans lagkompisar bar kistan ur kyrkan efter familjens önskemål. Det var mitt löfte till Klas, och jag har aldrig tänkt på det som något annat. Men så länge Mika spelar kommer jag hålla järnkoll på hans poäng, i Sverige och landslaget, och tidigare poäng i Finland.”
Snart får Klas rätt i att "han kan nå tusen". Om det finns en innebandyhimmel så kommer Klas att titta ner mot innebandyjorden, lyfta armarna, knyta närvarna i en segergest och ropa högt: ”Där satt den Mika!”.
Ett tusen. Mika Kohonen är känslosam när vi pratar om poängen och kopplingen till Klas Pettersson:
"Klas var en fantastisk människa. En sådan siffra får ganska mycket viktigare saker med sig. Jag ringde till honom när vi vann Champions Cup, de bodde bara 300 meter från oss i Alsike. Han kom och hälsade på. Han var ganska trött och hade fått behandlingar. Det är något större egentligen, jag känner mig väldigt liten i det stora hela. Man är ganska ordlös. Jag är ganska säker på att han sitter på första raden däruppe och tittar på matchen mot Mullsjö. Han kanske är lite, lite besviken att det inte har hänt tidigare..."
Såklart ställer jag in mig i hyllningsledet till passningsgeniet Mika Kohonen och tackar för alla högtidsstunder så här långt. För han har inte tänkt sluta än på bra länge.

Alla tiders poängliga i SSL – topp fem

Tvåan Hannes Öhman längst upp till vänster, trean Peder Bodén längst upp till höger, fyran Niklas Jihde längst ner till vänster, femman Magnus Svensson längst ner till höger.
Mika Kohonen: 344 mål + 654 assister = 998 poäng
Hannes Öhman: 476 + 307 assister = 783 poäng
Peder Bodén: 355 mål + 372 assister = 727 poäng
Niklas Jihde: 422 mål + 300 assister = 722 poäng
Magnus Svensson: 473 mål + 234 assister = 707 poäng
Källa: Svenska Innebandyförbundet
Gå till toppen