Rögle

Anders Carlsson: ”Låt tränarna utmana domarna”

I NHL får tränarna utmana kontroversiella domslut. Efter skandalen i Skellefteå drar Rögles sportchef en lans för samma regel. – Jag tycker att tiden är mogen, säger Anders Carlsson.

Rögles sportchef Anders Carlsson och tränare Anders Eldebrink.
Rubrikerna blev många och svarta efter Skellefteås segermål mot Rögle med sex utespelare på isen i förra veckan. Tränare och spelare försökte förgäves uppmärksamma domarna på regelbrottet, men blev inte bönhörda. I stället fick tre av de inblandade varsitt matchstraff.
– Domarna och domarchefen har bett oss om ursäkt och vi tjänar ingenting på att älta detta, vi måste titta framåt. Men förhoppningsvis kan det komma något gott ur det, säger Anders Carlsson.
I NHL infördes hösten 2015 en regel som heter "Coaches challenge". Den ger tränarna en möjlighet att utmana ett domslut per match som de menar fattats på felaktiga grunder.
– Jag har lobbat för det här tidigare, säger Anders Carlsson. Frågan har varit uppe till diskussion, men ligan har sagt att tiden inte varit mogen. Det som hänt den här säsongen har förstärkt min övertygelse om att vi också bör införa detta.
– Förutom den här situationen i Skellefteå drabbades vi av ett offsidemål borta mot Färjestad. Sen har vi säkert gynnats vid andra tillfällen.
I NHL får man bara utmana kring två sorters felaktigheter. Anders Carlsson menar inte att han vill införa exakt samma regel, men han ser gärna att frågan tas upp till diskussion.
– Fel kommer att begås även framöver, det är ofrånkomligt. Men med möjligheten att utmana domslut skulle de inte behöva bli så avgörande, då hade vi inte behövt hamna i de här situationerna.

Coaches challenge

Infördes säsongen 2015/16 i NHL och ger coacherna möjlighet att utmana, i deras ögon, ett felaktigt domslut per match. Initiativet kan bara tas om laget inte har förbrukat sin timeout. Ger videogranskningen tränarna rätt får laget behålla sin timeout, om inte är den förbrukad.
I NHL kan bara två slags felaktigheter utmanas – om det blir mål och tränarna tycker att det föregås av en offside eller interference på målvakten.
Gå till toppen