Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från New York till LA

Kim Berkhuizen är tillbaka i Landskrona och har hittat sin stil som konstnär.

"Jag har hittat min stil, den känns igen och har blivit mitt signum. Nu vill jag utvecklas mer inom foto och samarbetar med fotografer här i huset" säger Kim Berkhuizen.Bild: Kim Berkhuizen
Han är uppväxt i kollektivhuset på Öresundsgatan i Landskrona och beskriver det som ett fantastiskt hem, där alla dörrar stod öppna. Efter det har han bott i Malmö, Göteborg, norska Ålesund, på Kanarieöarna och i New York.
Alltid nära havet?
– Ja, det är viktigt för mig. Jag har som morgonrutin att tidigt gå en runda längs havet, det gör jag sex morgnar i veckan. Havet återkommer ofta som motiv i min konst. Jag inspireras av havets dramatik och lugn, berättar Kim och visar ett av de spännande lager på lager-verken, ”Below the surface”.
Han dras till strama urbana arkitektoniska miljöer, där allt är förbestämt och exakt. Rena linjer som möter varandra och tillsammans skapar en helhet, ger stor tillfredställelse. Konsten är ett uttryck av hans känsloliv.
– Jag använder ofta färg för att förstärka eller förminska en känsla inom mig.
Utomlands har han försörjt sig på helt andra saker, som inkastare på restaurang, fiskare och i New York levde han på pokervinster. Och festade fem dagar i veckan.
Kim Berkhuizen, konstnärBild: Lill Eriksson
Sedan fem år tillbaka bor han i Landskrona igen, på Gamla kyrkogatan i centrum. Han har haft en av konstnärsateljéerna i Fröfabriken (f d Weibulls frölager) i ett och ett halvt år, trivs med sammanhållningen och diskussionerna som inte blir lika djupa i privata vänkretsen.
– Men jag tycker man missar ateljékänslan när man inte får ha tillställningar här (p g a närheten till Rohm & Haas). Det är kört på den fronten, vi måste hitta nya lokaler.
Kim gillar fotosatsningen i stan och tror att även annan kultur kan växa med den. Själv undersöker han möjligheterna till en konstfestival med musik, dj och drinkar, gärna i en ”fet industrilokal”.
– Jag är driftig och får saker att hända.
Kim är autodidakt, utan formell konstutbildning, men både mamma och morfar målade och i hemmet fanns alltid mycket konst. Han har inte direkt några idoler, men gillar Andy Warhols idé om stora serier. Egna intresset uppstod först för sju år sedan, när han renoverade ett hus.
– Jag ville ha konst, men hade inga pengar, så jag fick måla själv, fortsätter Kim.
Skapandet blev både roligt och terapeutiskt.
– Det kan gå flera timmar och inget annat betyder något.
Bild: Lill Eriksson
Akrylfärg, spray och spackel passar hans otåliga själ. Kims tavlor har uppemot fem lager färg så olja är inget alternativ.
Ett avgångsvederlag från jobbet som avdelningschef på Mediamarkt tillät honom att satsa fullt ut på konsten under ett halvår.
– Det är osäkert, men man måste chansa annars ångrar man sig. Jag vill inte bli gammal och bitter. Jag har bara mig själv att ansvara för.
Kim lånar ut sina verk när hem ska stylas eller inredas och säljer tavlor till företag – hans konst kan ses bland annat av besökarna hos Nyhamn salong.
– Jag provar alla vägar att nå ut med min konst.
Han har mest ställt ut på hemmaplan, men i vår väntar en utställning på moderna Galleri Lohme i Malmö.

Fakta: Kim Berkhuizen

Ålder: 35 år.
Bor: Singel på Gamla Kyrkogatan.
Gör: Konstnär – akryl, spackel och sprayfärg.
Se mer av Kims konst på Facebooksidan ”kimberkhuizenart”.
Gå till toppen