Båstad

Lastbil körde av vägen i halkan vid Tranarpsbron

Ovädret orsakade stora trafikproblem och många olyckor i nordvästra Skåne under onsdagen. En lastbil körde av E4:an och trafiken påverkades till 22-tiden. Ett tåg havererade under dagen och stoppade trafiken österut från Helsingborg. Här kan du läsa om händelserna.

Olycka på Tranarpsbron vid 13-tiden.Bild: Andre Tajti/Topnews
SMHI:s klass 1-varning för hårt väder märktes ordentligt i nordvästra Skåne.
Polis och räddningstjänst fick hantera flera olyckor i hela västra Skåne på grund av väglaget.
– Från flera platser har man från räddningstjänsten och polisen rapporterat om glashala vägar. Kraftig vind på det och vägarna blir som polerade, sa Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.
Lastbilar har haft problem med att ta sig uppför i halkan.Bild: Niklas Gustavsson
Femton regionbusslinjer var inställda i Skåne under eftermidagen. De inställda linjerna fanns framförallt i Nordvästra och nordöstra Skåne. Stadstrafiken skulle vara igång, men med förseningar, uppgav Skånetrafiken.
De flesta olyckorna var singelolyckor av olika slag.
– Olyckorna har skett i hela Skåne, med övervikt i de västra delarna där det är mest trafik. Inga allvarligare personskador är inrapporterade, sa Calle Persson vid polisens ledningscentral vid 17-tiden.
Det blåste kraftigt i hela nordvästra Skåne och som mest har det blåst 22 meter per sekund i Helsingborg strax efter klockan elva. Under eftermiddagen lade vinden sig.
Snöoväder i HelsingborgBild: Sven-Erik Svensson
Vid 13-tiden körde en lastbil av vägen i södergående riktning på E4:an strax norr om Tranarpsbron vid Gokarts-banan. Räddningstjänsten larmades till platsen.
Ventrafiken ställdes in, men återupptogs vid 16-tiden.
Flera hushåll var också tidvis strömlösa i spåren av stormen. De flesta var i sydvästra Skåne men också i Landskrona och Svalöv drabbades ett knappt 100-tal hushåll. Också i Mörarp och Billesholm gick strömmen för ett 70-tal abonnenter.
Eon och Öresundskraft felsökte och räknade med bli klara under kvällen.
Läs mer:Ventrafiken ställer in i ovädret
Skälderviken onsdag förmiddag.Bild: Niklas Gustavsson
På vägarna blir också situationen alltmer besvärligt. På exempelvis Bjäre är det nu mycket halt.
Här är de senaste händelserna:

Klockan 16.45

E4 avstängd vid Östra Ljungby efter en lastbilsolycka tidigare under dagen. Prognosen är att trafiken kommer att påverkas fram till cirka 22. Omledning av trafiken sker via väg 13 och väg 21.

Klockan 16.27

Trafikverket meddelar att det är begränsad framkomlighet på väg 24 mellan Florshult och Lemmeshult i båda riktningarna och att det är risk för köbildning. Detta på grund av lastbilen med haveri som står illa till på vägen.

Klockan 15.54

Trafikverket meddelar att det är stopp på väg 24 mellan Florshult och Lemmeshult i båda riktningarna på grund av lastbilen som fick haveri tidigare på eftermiddagen och står illa till över vägen.

Klockan 15.36

Två personbilar har krockat på Ättekullagatan i Helsingborg. Ingen person har skadats, enligt de första uppgifterna.

Klockan 14.40

Ett tåg har fått haveri i höjd med Kärreberga på Skånebanan öster om Åstorp. Tågtrafiken är därför inställd på sträckan och istället bussas resenärerna mellan Hässleholm och Helsingborg. Ännu finns ingen prognos för när tågen kan gå som vanligt igen.

Klockan 14.29

En plogbil med haveri står illa till på körbanan på E6 mellan trafikplatserna Strövelstorp ooch Fleninge i riktning mot Malmö. Sluttid är enligt Trafikverket kl 16.

Klockan 14.25

En lastbil med haveri står illa till över vägen på väg 24 mellan Florshult och Lemmeshult.

Klockan 13.39

Swedavia uppger att det på grund av vädret är stora störningar i flygtrafiken till och från Sturup. Flygplatsen är inte helt stängd, men flera flygbolag har ställt om eller omdirigerat plan. Däribland SAS och Wizzair. På Ängelholms flygplats går planen som vanligt.

Klockan 13.19

En personbil kör in i mitträcket på E4:an i höjd med Stidsvig i södergående riktning. Ingen person skadas i olyckan.

Klockan 13.00

En lastbil körde av vägen på E4:an strax norr om Tranarpsbron i södergående riktning.

Kring lunch

Flera hushåll i Svalöv och Landskrona har blivit av med strömmen. Enligt Eon kommer de att ha den åter under dagen, senast klockan åtta i kväll.

Klockan 12.37

Belysningsarmatur har halvt blåst ned och hänger lågt över vägen, väg 110 vid rondellen i västra Bjuv. Trafikverket räknar med att lamporna ska vara åtgärdade vid 14.30.

Klockan 12.17

Järnvägsövergången på väg 1780 mellan Kvidinge och Tranarp är avstängd eftersom bommarna inte går upp. Klockan 16 meddelade Trafikverket att felet är lagat.

Klockan 11.47

Sedan strax före klockan 12 är det problem på väg 1730 mellan L Nötte och Båstad i båda riktningarna sedan lastbilar har svårt att komma uppför backarna. Enligt Trafikverket ska det vara problematiskt fram till klockan 15.

Klockan 10.00

Färjetrafiken till Ven från Landskrona har ställts in. Den beräknas återupptas klockan 16.

Klockan 10.00

I Strövelstorp föll i morse ett träd som fallit över E6:an och blockerade delar av vägen i södergående riktning strax norr om trafikplats Strövelstorp. Trafikverket har varit på plats och plockat bort trädet och från klockan 11.30 är vägen där åter fri.
Överlag så har Trafikverket nu ändrat statusen för de stora vägarna i nordvästra Skåne från att det inte är någon halkrisk till att det nu är det. Det handlar om såväl E6:an som E4:an och flera andra stora vägar i regionen.
På vissa håll lägger sig snön och skapar besvärligt väglag.Bild: Niklas Gustavsson
I Landskrona och söder därom är väglaget ännu mer besvärligt och enligt Trafikverket råder det nu mycket besvärligt väglag med lössnö på de stora vägarna E6:an och väg 17 in mot Svalöv.
— Det gäller absolut att vara vaksam i trafiken. Det kommer att bli väldigt moddigt och det är dålig sikt, säger Lisa Frost, meterolog på SMHI.
Trafikverket varnar för halka på flera vägar. Denna bild är tagen utanför Grevie.Bild: Niklas Gustavsson
Halkbekämpning och plogning har nu också påbörjats. På exempelvis Hallandsåsen ligger det nu en hel del snö som kan försvåra trafiken. Där går det också långsamt just nu.
Bild: Niklas Gustavsson
Läs mer:Villaägare riskerar skadestånd om de struntar i att skotta trottoaren – här är reglerna
I Norra hamnen i Helsingborg vajar masterna på segelbåtarna vid bryggorna kraftigt fram och tillbaka och sjögången inne i själva hamnbassängen är klart högre än normalt.
Vinden kommer från sydväst och kastar därmed upp vatten över pirarmarna vid entreen till hamnen i norr.
Färjorna mellan Helsingborg och Helsingör går som vanligt men det gungar nog en del ombord.Bild: Björn Lilja
Kring de båtar som står uppställda på land vid hamnen syns fortfarande tångrester från den förra stormen vid jul.
Flera olyckor har inträffat men ännu finns inga uppgifter om någon större påverkan på vägar eller tågtrafiken i regionen. I södra Skåne är dock tågtrafiken drabbad från Malmö till Simrishamn. Färjorna i Helsingborg går som vanligt.
Hastigheten på Öresundsbron är sänkt till 50 km/h. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.
Enligt SMHI ska det blåsa kraftigt under några timmar fram till klockan 14 då vinden avtar. Under tiden kommer det också nederbörd i form av både snö och regn.
Nederbörd och blåst vid Skälderviken.Bild: Niklas Gustavsson
Värst drabbat av vädret är de södra delarna av Halland och Västra Götaland där bland annat tågtrafiken ställts in på några sträckor.
Anders Ogenhed från Malmö sitter fast sedan trekvart på Nöttebackar, mellan Båstad och Förslöv. Han har ringt Trafikverket och hoppas på att en grusbil ska komma och hjälpa honom.Bild: Niklas Gustavsson
Texten uppdateras löpande så fort nya uppgifter om ovädret kommer in...
Det ska blåsa kraftigt fram till klockan 14, uppger SMHI.Bild: Niklas Gustavsson
Läs alla artiklar om: Ovädret 11 januari
Gå till toppen