Nöje

Larmet: Filmdjuren far illa

Blodiga sår, ihopväxta klövar och dödsfall. Djur i filmer far illa, menar djurrättsorganisationen Peta, som anmäler ett av Hollywoods största djurföretag.

En filmkänguru dog av vanvård, enligt djurrättsorganisationen Peta. Arkivbild.Bild: Pedersen, Terje
Djurrättsorganisationen Peta larmar om att företaget Birds & animals unlimited vanvårdar sina djur, skriver Hollywood reporter. Företaget tränar och hyr ut djur till filminspelningar och är en gigant i nöjesindustrin.
Företaget står med i eftertexterna till storproduktioner som "Harry Potter"-filmerna, "En natt på museet" och tv-serien "Game of thrones."
I slutet av året anmälde Peta Birds & animals unlimited till det amerikanska jordbruksdepartementet och säger att företaget brutit mot djurlagar angående logi, näring och medicinsk behandling.
Anmälan gäller:
• Tre grisar vars klövar har växt snett. En av dem, kallad Miss Piggy, har varit med i filmen "College road trip" och hade blodiga sår på sidan av kroppen.
• Ett antal getter hundar och katter, några av dem från filmen "Benji", som inte haft premiär än. Djuren har, enligt Peta, inte fått tillräckligt med mat för att kunna tränas. En hund tvingades banta.
• Fler hundar, som var med i "Hundpensionatet." Hundarna lämnades utomhus på natten trots att det var kallt ute.
• Kängurun Lenny, som dog av svält för att han hade en bruten käke, men inte vårdades för den.
Peta riktar även kritik mot företaget för att de misslyckats med att hålla rent i fågelburar, bland annat en ugglas (som syns i "Harry Potter") och vanvård av pingviner.
Företaget svarar Hollywood reporter att djuren tas väl omhand och att Petas klagomål är "fiktiva."
Gå till toppen