Världen

Nästan 1 400 barn har dödats i Jemen

Blodbadet i Jemen fortsätter och på två dagar har ytterligare minst 55 människor fått sätta livet till i striderna. På knappt två år har nästan 1 400 barn dödats i landet, enligt FN.

En explosion under den saudiledda alliansens flygangrepp mot Jemens huvudstad Sanaa.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
Över 7 300 personer har dödats i Jemen sedan den sunnimuslimska saudiledda alliansen klev in i striderna i mars 2015 och av dem är nästan 1 400 barn, uppger FN:s barnfond Unicef.
– Attacker mot civila områden fortsätter att döda och skada mängder av barn i Jemen. I stället för att få utbildning blir barnen vittnen till död, krig och förstörelse, säger Meritxell Relano, Unicefs representant i Jemen.
Hon tillägger att antalet dödade barn sannolikt är mycket högre än det bekräftade antalet.
Över 39 000 människor har också skadats i striderna.
I strider nära en militärbas på onsdagen mellan de Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna och styrkor lojala med den landsflyktige presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi i västra Jemen dödades fem soldater och tolv rebeller, uppger lojalistiska militärkällor. Styrkorna drabbade samman i kustområdet Dhubab.
Sju lojalistsoldater dödades också, och tolv skadades, i raketbeskjutning i den södra Shabwa-provinsen.
Under tisdagen dödades 31 rebeller i flygangrepp av den saudiledda alliansen mot två båtar i staden Salif på kusten mot Röda havet.

Fakta: Konflikten i Jemen

Allt värre protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av konflikt.
Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. De styr fortfarande i staden och i flera områden i de norra delarna av landet.
En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd av ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drevs bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna. President Hadi är numera i exil i Riyad.
Förutom alla döda och skadade har konflikten utlöst en humanitär katastrof i det redan sedan tidigare väldigt fattiga landet.
Källa: AFP
Gå till toppen