Sverige

Skyttedal överklagar dom om bildpublicering

Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal överklagar domen om Dagens Nyheters publicering av bilder från hennes Facebook-sida, uppger P4 Östergötland.

Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal överklagar domen i Patent- och marknadsdomstolen om Dagens Nyheters publicering av bilder från hennes Facebook-sida. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Det var i december som Patent- och marknadsdomstolen slog fast att tidningen ska betala 10 000 kronor i ersättning för bilder som tagits från Skyttedals sida på Facebook. Sara Skyttedal hade begärt 28 000 kronor.
Bilderna som tvisten handlade om var bland annat på den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor och Skyttedal vid och i stridsfordon under en resa i Israel. Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång, att olovligen ha använt bilderna, att inte ha angett henne som fotograf och även för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt. Domstolen gav henne rätt på flera av punkterna men inte alla.
"Sedan domen avkunnades har jag dock insett att även om domen var en delvinst för mig personligen så var den en förlust för en hel bransch som försörjer sig på bildproduktion och fotografering", skriver Skyttedal på Facebook, enligt P4.
Svenska Fotografers Förbund kommer att stå för den ekonomiska risken för överklagandet.
Sara Skyttedal är numera kommunalråd för Kristdemokraterna i Linköping. Tidigare var hon ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
Gå till toppen