Skåne

Sluta tjata på barnen – gör så här i stället

Trött på allt tjat i familjen? Nu får skånska föräldrar hjälp i en ny kurs om hur man undviker konflikter med barnen. Här är tre situationer som ofta leder till bråk – och tipsen om hur man kan agera.

Flera skånska kommuner har börjat med gratiskurser för alla föräldrar som vill tjata mindre på barnen.Bild: Jessica Gow/TT
Att välja sina strider och minska tjatet är något som många föräldrar kan behöva hjälp med.
Det kan till exempel handla om hur man får barnet att äta middag med andra i familjen vid matbordet utan att konflikter uppstår
– Det är viktigt att uppmuntra barnet på ett trevligt sätt, att göra middagen till en positiv stund. Man kan också tänka på att underlätta för barnet genom att förbereda det och säga till fem minuter innan det är dags att äta, säger Linda Blümke, en av dem som leder träffarna i Lund.
Lund är en av de första kommuner i Skåne som börjat med konceptet som kallas ABC Föräldragrupper och vänder sig till föräldrar med barn som är mellan 3 och 12 år gamla. Intresset för att vara med på kursen är stort.
En generell metod som föräldrarna får diskutera vid träffarna är den som kallas 5:1 som psykologen Martin Forster lanserat. Den går ut på att man bör ge barnet fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som negativ.
– Barn vill ha uppmärksamhet och fortsätter göra det som ger dem det, oavsett om den är positiv eller negativ. 5:1-metoden handlar om att man som förälder oftare ska uppmuntra barnet och ge beröm när han eller hon gör rätt än att kritisera när barnet gör fel.
Chansen är större att barnet vill samarbeta med dig om ni ofta är tillsammans och har en i grunden positiv relation.
Stress är en vanlig orsak till att tjat uppstår.
– Kanske har föräldern också sovit dåligt och då blir toleransen för det barnet gör mindre. Men som förälder gäller det att behålla lugnet och vara en förebild, säger Linda Blümke.
Centralt är också att de vuxna i familjen är överens om vilka regler som ska gälla och att man som förälder är konsekvent.
– Säg att man har en regel att barnet får använda surfplattan högst en timme om dagen. Då kan man inte plötsligt säga en dag att det är okej med en och en halv timme. Då inser barnet att det finns spelrum och risken för att det blir konflikter ökar.
Fast ett familjeliv helt utan konflikter och tjat är omöjligt att uppnå, menar Linda Blümke.
– Man får stå ut med att barnet reagerar på det föräldern säger och blir ledset ibland. Det gäller att ha en strategi för vilka strider man måste ta och hur man då ska göra för att få vardagen att fungera.
Den stora skillnaden mellan ABC-kursen och den metod för föräldrarådgivning kommunen använt tidigare är att den nya kursen vänder sig till alla föräldrar och inte bara till dem där problem redan uppstått i familjen.
– Tanken är att den nya kursen ska kunna förebygga problem, säger Linda Blümke.
Andra teman på träffarna är hur man gör för att nära relationer ska fungera, hur man påverkar varandra i vardagen, hur man tillämpar ett lugnt föräldraskap och hanterar stress.
– Allt hänger ihop. Chansen är större att barnet vill samarbeta med dig om ni ofta är tillsammans och har en i grunden positiv relation.

Så kan du minska tjatet

Att vara lugn, positiv och konsekvent är tre allmänna råd föräldrar får vid ABC-träffarna. Här är exempel på tre situationer där konflikter kan uppstå med barn:

1. Äta tillsammans vid middagsbordet

Att få barn till bordet när det är dags att äta kan ibland vara svårt.Bild: Claudio Bresciani / TT
Gör den gemensamma måltiden till en positiv och mysig stund. Förbered barnet genom att säga till fem minuter innan det är dags att äta. Föregå med gott exempel och sitt själv med vid bordet när ni ska äta.

2. Borsta tänderna

Barn tycker inte alltid att det så kul att behöva borsta tänderna.Bild: Fredrik Persson
Använd humor och försök göra något kul av situationen. Man kan till exempel sjunga ramsor eller jaga tandtroll i munnen.

3. Hur lång tid surfplattan får användas

Skärmtid är ett vanligt diskussionsämne i familjer.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Var konsekvent om vilken tidsgräns som gäller. Förbered barnet en stund innan tidsgränsen går ut. Är barnet lite äldre kan det vara bra om han eller hon får vara med i diskussionen om vilka regler som ska gälla.

Kort om ABC Föräldragrupper

ABC står för Alla barn i centrum. Föräldragrupperna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 3-12 år som vill utvecklas i sitt föräldraskap. De träffas vid fyra tillfällen.
Kursen tar upp hur man kan främja sitt barns självkänsla, arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas.
Metoden började användas i Stockholm och finns nu på flera håll i landet. I Skåne finns föräldragrupper eller planer på sådana i dag i Lund, Malmö, Lomma, Trelleborg och Bromölla.
Här kan du läsa mer om ABC Föräldragrupper:
http://www.allabarnicentrum.se/
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen