Min mening

Läsartext: Vad vi gjorde i Köpenhamn behöver inte polisen få veta

Har jag missförstått det hela? Var inte gränskontrollen till för att hindra papperslösa flyktingar utan flyktingstatus att komma in i landet? Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Barbro Hallin
Den 9 januari 2017 vid middagstid kom jag och min kompis till gränskontrollen vid färjeterminalen i Helsingborg efter en 3-timmars tur till Köpenhamn.
Vi färdas i en svenskregistrerad bil av nyare modell och vi har tagit fram våra svenska körkort för att visa upp så det ska gå smidigt.
När polisen tittat på våra körkort, undrar han: Var har ni varit?
När vi svarat Köpenhamn, fortsätter han: Vad har ni gjort där?
Nu börjar jag undra med vilken rätt har han att fråga ut oss om detta. Vad jag vet har vi fri rörlighet inom EU. När jag artigt frågar varför han vill veta det blir polisen märkbart irriterad. Han tycker att mitt ifrågasättande gör att jag verkar misstänkt. Vi blir då som väntat beordrade att köra till sidan för närmare kontroll, vilket vi då gör.
Polisen tar våra körkort och går iväg för att kolla oss på en dataterminal. När han återkommer med körkorten frågar jag igen varför han blir irriterad för att jag ifrågasätter vilken skyldighet vi har att redovisa för honom vad vi gjort i Köpenhamn.
Han svarar: ”Jag måste kontrollera att ni har rätt att vistas i landet.”
Lite undrande frågar jag igen, det faktum att vi kommer i en svenskregistrerad bil, har svenska körkort, talar flytande svenska och har ursvenskt utseende ger en liten indikation om att vi kanske rent av är boende i Sverige, det borde väl även polisen kunna inse?
Jag är fortfarande missnöjd med svaret jag får. Vad jag har gjort i Köpenhamn kan väl knappast diskvalificera mig att komma tillbaks in i landet, eller?
Har jag missförstått det hela? Var inte gränskontrollen till för att hindra papperslösa flyktingar utan flyktingstatus att komma in i landet?
Det är inte konstigt om gränskontrollen blir orimligt tidskrävande och därmed dyr med denna nitiskhet, som polismannen givetvis har instruerats om uppifrån i hierarkin.

Svensk Pensionär

Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen