Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Fyra år får räcka – nu hoppar historisk lyftarbas av

Eva Helgesson från Landskrona blev tyngdlyftningens första kvinnliga ordförande – men nu lämnar hon sitt uppdrag.

Eva Helgesson från Landskrona, tyngdlyftningsförbundets första kvinnliga ordförande någonsin, har bestämt sig för att lämna sitt uppdrag.Bild: Britt-Mari Olsson
Svensk tyngdlyftning har fått ett rejält uppsving under Eva Helgessons tid som ordförande. Men trots alla framgångar har Landskronabon bestämt sig för att hoppa av. Fyra år på posten får räcka.
– Det hade jag egentligen bestämt redan från början, när jag tog det här uppdraget. Jag visste att det skulle bli mycket jobb, så fyra år kändes lagom och det har jag inte fått någon anledning att ändra på.
Det är alltså ingen schism som ligger bakom avhoppet, även om det var en del turbulens så sent som strax innan jul, när förbundskaptenen Jim Gyllenhammar fick lämna sitt uppdrag. Eva Helgesson har tvärtom all anledning att se tillbaka på en sällsynt lyckad tid som svensk lyftarbas och hon lämnar över i en tid när sporten mår bättre än på väldigt länge.
– Det har varit fantastiskt roligt och jag har nått de mål jag satte upp. Framförallt är jag nöjd med att vi fått fram så många duktiga tjejer och att de numera kan tävla på samma villkor, med egen elitserie och indelning i viktklasser, som våra manliga lyftare.
Eva kan bland annat konstatera att de senaste årens svenska mästerskap, som numera ingår i sommarens SM-vecka, lockar i stort sett lika många damer som herrar. Och naturligtvis var det en stor grej när Angelica Roos kvalade in till Rio.
– Det var första gången vi hade en svensk tjej med i ett OS och det känns som en viktig milstolpe. Sedan måste jag också nämna vårt EM hemma i Landskrona, det blev en stor succé, både sportsligt och ekonomiskt.
Den avgående lyftarbasen är inte typen som slår sig för bröstet, men vi kan ju också nämna att antalet aktiva lyftare ökat från under 600 till närmare 1000 och att antalet klubbar stigit från 90 till 110.
– Det var ett mål, att få fler att engagera sig. Det är fantastiskt roligt att intresset för tyngdlyftning exploderat så här och jag tror vi kan bli ännu fler.
Eva Helgesson kommer naturligtvis inte att lämna sin älskade tyngdlyftning. Sedan 22 år tillbaka sitter hon som sekreterare i Landskrona AK och det uppdraget vill hon gärna fortsätta med.
– Sedan ska jag försöka komma igång lite bättre med min egen träning igen, den har onekligen blivit lidande under de här åren.
Då kan det kanske till och med bli aktuellt med en comeback, eller?
– Ja, det vore en fin utmaning. Men vi får se, det är långt dit, säger Eva försiktigt, samtidigt som hon avslöjar att hon har full koll på att det går ett veteran-EM i Halmstad, nästa sommar.
Gå till toppen