HIF

Tomas Nilsson: Allt började med skridskor

Kollage av vår historia.Bild: Kollage Tomas Nilsson
Ståldörren är tung. Där bakom är luften torr och ljuset dunkelt. Det luktar damm. I rummet ryms 150 års historia. Människors berättelser och öden. Trådar av liv sammanvävda och presenterade i tidningar.
Arkivet i gamla HD-huset på Vasatorpsvägen.
Tisdagen 5 november 1867.
Sidorna är sådär gulnade som papper ska vara när de färgats av sin långa historia. Jag bläddrar i det första exemplaret av den tidning som kom att bli min arbetsplats,
Jag är helsingborgare, historiskt intresserad och fastnar i den täta texten av det som formade min stad. Men jag här i egenskap av sportjournalist och jakten på det första idrottsliga avtrycket i tidnigen tar sin början.
Jag läser om en tid en handfull år innan fotbollen ens hade kommit till Sverige. Konsul Petter Olsson hade ännu inte köpt Rögle Säteri och expanderat tegelbruket. Det skulle också dröja över 50 år innan Rögle spelade bandy på dammarna där.
Men det första idrottsliga avtrycket i det som då hette Helsingborgs Tidning var om skridskor.
En annons på sida två 19 december 1867 där handlare N Rosenberg saluförde just skridskor.
I juli året efter börjar det hända saker och ting. Stora annonser på tidningens förstasida informerar om kapplöpning till häst på Planteringen och på sundet skulle det ordnas kappsegling och kapprodd. Det var hårda tider och strax där under lockades helsingborgarna med utvandring till Amerika, Australien och Nya Zeeland medelst första klassens ång- eller segelskepp.
14 juli 1868 står det så där. Det första sportreferatet.
”Till den kapplöpning hvilken här egt rum under tvenne föregående dagarna hava blot icke infunnit sig nobla personer af fina klasser, utan särskildt allmogen har i tusental hitskyndat för att aktivt medverka såsom ifriga och nitiska åskådare.”
Se där, supportrarna nämndes redan i början. Ja, strax efter Vip-åskådarna.
Vi rör oss 30 år fram i tiden.
I en annan av tidningarna skrivs det om ”Kriget.” Ordet är i singular. Det fanns tydligen bara ett krig sommaren 1898. Föga visste man då att det runt hörnet skulle komma två krig till så stora att de fick nummer och kom att omfatta hela världen. Man visste inte heller att kunskap om historien per automatik inte innebär bot och bättring. Krig i plural skulle komma.
Det visste man inte då söndagen 31 juli 1898. Man hade nog av sitt eget elände. Invigningen av Olympia höll på att försvinna i "busvär".
Men invigningstalet hyllade det uppfinningsfyllda nittonde seklet som höll på att lita mot sitt slut. ”Men har mensklighetens fysiska utveckling äfven hållit jemna steg med det intellektuella?” stod det att läsa i HD dagen efter.
Cykel, gymnastik och friidrott på schemat, men ännu ingen fotboll.
Även på Olympia började det med skridskor.
Hundratusentals är de helsingborgare som gått uppför Terrasstrapporna, förbi Kärnan till fotbollsmatcherna på Olympia. När den här tidningen såg dagens ljus fanns inga trappor, staden slutade vid Kärnan och där bakom fanns inget mer utom fält, äng och träd hela vägen bort till Hildesdahls vattenkällor.
Avgiften att åka på Aktiebolaget Olympias skridskobana ställs till 15 öre för barn. Det tar snabbt hus i helsicke i spalterna och i nästa annons är priset nere på tio öre för telningarna.
Marken visade sig inte hålla för en skridskobana, men blev i världsklass gällande fotbollsplan. Resten är historia. En historia av många som den här tidningen har berättat i snart 150 år.
Vi på tidningen är inte felfria, men vi är ett fullgott alternativ till att bara veta det man vill.
Den där novemberdagen 1867 fanns det fyra fungerande tidningar bara i Helsingborg. De blev en garant för informationen. Nu 150 år senare finns bara en kvar samtidigt som jakten på snabb information ökat i en takt som fått våra föregångare att helt enkelt skita i det, promenera in på Mollbergs och dricka lördagsgrogg.
Vad vet jag? Det var kanske så man gjorde i Helsingborg för 150 år sedan. Vill jag veta mer så är det bästa sättet nog fortsatt att läsa en tidning.

Ett datum att inte glömma 1

Onsdag 22 mars.
Är du HIF-supporter så ringa in det datumet. HIF må ha åkt ner, vi steppar upp. Dags för Avspark 2017.

Ett datum att inte glömma 2

25 december. Ett viktigt datum för det var då jag blev "ihop" med min fru. Kan även vara 26 december, lite osäker.

Ett datum att inte glömma 3

Lördag 4 november. Då vet vi hur det gick för en 110 åring i den där serien "man inte tänkte trilla ner i." En 150 åring lär fortsätta rapportera.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: HD-Sportens Min helg
Gå till toppen