Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Torkild Strandberg (L) vill ha kommunal poliskår: ”Staten måste bestämma sig”

Slopa statens monopol, tycker kommunalrådet.

Tillåt kommunal polis, tycker kommunalrådet Torkild Strandberg (L).
Fram till mitten av 1960-talet fanns en kommunal poliskår som sedan helt och hållet blev en statlig angelägenhet.
Nu tycker kommunalrådet Torkild Strandberg (L) att kommunal polis åter ska tillåtas.
Det är efter flera händelser, bland annat den misstänkt anlagda branden på Pilängstorget, som Torkild Strandberg lägger fram förslaget i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle.
Han har också påverkats av diskussionerna om bristerna inom polisens organisation.
– Under mina år i staden, och även tidigare, har vi befunnit oss i en situation där polisens organisation är oförutsägbar. Grundbemanningen här är för låg.
Kritik mot att det finns för få poliser i Landskrona har dock funnits i flera år.
– Men det som är nytt är att polisens organisation tycks vara i ett skick som inte är hållbart.
Han fortsätter:
– Samtidigt som staten grovt missköter sitt uppdrag förhindras alla andra att uföra det. Staten måste bestämma sig. Antingen får man sköta uppdraget ordentligt eller så får man öppna upp för andra.
Är ditt förslag tänkt att väcka diskussussion eller är det verkligen något du vill?
– Min grunduppfattning är att den som har ett uppdrag måste sköta det. Annars får någon annan sköta det.
Även om Landskrona den senaste tiden drabbats av flera misstänkta mordbränder och skadegörelser genom brand har trots allt brottsligheten sjunkit, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
Den totala brottsligheten i Landskrona, räknat i antalet anmälningar, har sedan 2010 minskat med 7 procent. Skadegörelse, inklusive mordbrand, har minskat med drygt 11 procent.
Under lång tid vägrade Höganäs kommun att skriva på ett samverkansavtal med polisen eftersom man menade att polisnärvaron var för dålig.
Trots sin skarpa kritik är Torkild Strandberg inte beredd att gå så långt.
– Nej, jag vill understryka att samarbetet med den lokala polisen går väldigt bra. Problemet är att den statliga organisationen inte förser Landskrona med tillräckligt många poliser.
Redan idag anlitar Landskrona kommun väktare för att hålla koll. Nyligen beslutade man att utöka satsningen. Men väktare är en annan sak, menar Torkild Strandberg.
– Väktare är ett substitut och så långt vi kan komma med nuvarande regelverk. Men behövs det utökar vi väktarna ytterligare.
Men nog ska väl väktare kunna hålla ungdomar som vill utöva skadegörelse mot till exempel skolor borta?
– Ja, och det görs också. Men polisen har tydliga befogenheter och regelverk och kan gå längre. I längden är det ohållbart att kompensera för att polisen inte har tillräckliga resurser.
Läs alla artiklar om: Krisen inom polisen
Gå till toppen