Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnsoldat som blev krigsherre inför rätta

Den fruktade krigsherren står anklagad för 70 olika krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Själv hävdar Dominic Ongwen att han tvingades till att bli barnsoldat och beskriver sig själv som ett offer för den rebellgrupp han ledde.

När rättegången inleddes i december sade Dominic Ongwen att han är oskyldig, och själv ett offer för de krigsförbrytelser som LRA gjort sig skyldig till – och som han nu står åtalad för. Arkivbild.Bild: Peter Dejong/AP/TT
– Det var LRA (Herrens motståndsarmé) som kidnappade människor. Det var LRA som dödade dem. Jag är en av de människor som blivit utsatt för LRA:s grymheter, sade Ongwen när rättegången i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleddes i december, enligt Deutsche Welle.
Han blev själv kidnappad av den fruktade gerillarörelsen när han var på väg till skolan i norra Uganda någon gång runt 1990. Han var då i tioårsåldern och tvingades bli barnsoldat, men steg sedan snabbt i graderna.
Ongwen är en av fem personer i LRA:s ledning som ICC väckte åtal mot för över ett årtionde sedan. Av de fem är bara två fortfarande vid liv – Ongwen och gruppens högsta, fruktade ledare Joseph Kony, som ännu är på fri fot.
Åklagaren Fatou Bensouda anser att Ongwens historia kan vara en förmildrande omständighet när straff ska ges, men att de inte försvarar hans gärningar.
– Han visste om att brotten han begick var en del av utbredda och systematiska attacker. Han spelade en avgörande roll i att kidnappa barn, i syfte att upprätthålla LRA:s militära styrka, sade hon till domstolen i december, enligt The Guardian.
När rättegången i Haag i dag återupptas ska vittnen och offer för övergreppen höras. Över 4 000 offer finns representerade i åtalet.

Fakta: Över 70 åtalspunkter

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har åtalat Dominic Ongwen för 70 olika krigsbrott och brott mot mänskligheten, vilket är det största antalet åtalspunkter någon person fått i domstolens historia.
Enligt FN har Herrens motståndsrörelse (LRA) dödat över 100 000 människor och kidnappat över 60 000 barn. Rörelsen har även hållit sexslavar och rekryterat barnsoldater.
Dominic Ongwen överlämnade sig till amerikanska styrkor i Centralafrikanska republiken i början av 2015. Ongwen, som är i 40-årsåldern, var själv från början barnsoldat i rörelsen som grundades av Joseph Kony.
Ongwen misstänks ha gett order om att döda civila och kidnappa barn när LRA attackerade skyddslösa byar på den ugandiska landsbygden, enligt åklagarna. Han blir den första ledaren inom LRA som ställs inför rätta i Haag, och den yngsta åtalade i domstolens historia. Kony är fortfarande på fri fot.
Gå till toppen