Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven puffar för nordisk modell i Davos

Stefan Löfven motiverar sin tredje resa till Världsekonomiskt forum i Davos som statsminister med att han vill vara med och diskutera ledarskap i orostider.

Kinas president Xi Jinping stal huvudrollen i Davos på tisdagen.Bild: Michel Euler/AP/TT
– Det finns en stor oro hos världens befolkning, på grund av arbetslöshet och ökande klyftor. Den här oron måste tas på allvar och den måste också adresseras på ett bra sätt. Det är därför det är bra att vi pratar ledarskap här nu.
Han tror liksom finansminister Magdalena Andersson (S) och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson – vilka också är med på mötet – att allt fler börjat få upp ögonen för den nordiska modellen.
– När man för många år sedan började den här övningen var det knappast tal om jämlikhet och den typen av frågor. Nu står det på dagordningen.
Stefan Löfven deltar i flera rundabordssamtal och paneler samt träffar bland många andra USA:s avgående vice president Joe Biden.
I konferenscentrumet stöter han också ihop med Davosveteranen Carl Bildt, tidigare moderatledare, statsminister och utrikesminister.
– Sverige är ett litet land och vi bygger vårt välstånd på våra framgångar på de internationella marknaderna. Det är Sveriges framgångar på den globaliserade marknaden som skapar grunden för den svenska välfärden. Då är detta en viktig global mötesplats, säger Bildt.
Gå till toppen