Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikskolor breddar utbudet

Både Bjuv och Klippan breddar kulturundervisningen för unga med stöd av Kulturrådet. Bjuv går ett steg längre och byter namnet till Bjuvs kulturskola.

I Klippan startar den här veckan flera helt nya kurser på den kommunala musikskolan. För åldrarna 10 till 15 år kommer det att vara möjligt att välja både drama i musikskolans lokaler och animerad film, som hålls på Sågen. Musikterapi är en annan ny kurs som ska hålla till i lokaler på Tegelbruksskolan.
De nya kurserna är helt kostnadsfria för deltagarna. Satsningen finansieras med ett bidrag på en halv miljon kronor från statens Kulturråd som Klippans kommun fått för att kunna nå fler barn och unga med verksamheten.
– Vi hoppas komma igång den här veckan, säger musikskolans rektor Anders Björkquist.
I samma utdelning fick Bjuvs kommun 250 000 kronor i bidrag som ska användas till kurser i dans och foto som det här året kan erbjudas kostnadsfritt. Man kan också gå en DJ-kurs på samma villkor.
Kurserna kommer att hållas på kulturskolan i Bjuv vid fritidsgården, där ett nytt dansgolv lagts in. Några förläggs också till fritidsgården i Ekeby.
Sedan tidigare fanns en tanke om att göra om kommunala musikskolan i Bjuv till en kulturskola. Det innebär att man hela tiden måste kunna erbjuda minst två andra ämnen än musik.
Beslut togs av kultur- och fritidsnämnden i december och namnbytet genomfördes vid årsskiftet.
– Det här blir en kick-start för oss. Vi vill nå alla Bjuvs barn och unga, med olika bakgrund, säger Katja Munk Brandt, tillförordnad chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Tidigare har fokus legat på olika blåsinstrument – en följd av bruksortens långa tradition inom blåsmusiken. Men skolan har redan breddat utbudet med exempelvis körsång och solosång.
Längre fram hoppas man kunna erbjuda ännu fler kurser, bland annat i film och drama.
Även Örkelljunga kommun fick del av bidraget från Kulturrådet med 100 000 kronor. Där har pengarna använts till tio nya platser på olika instrument som kunnat erbjudas gratis till nyanlända barn och unga.
– Det är en grupp som visat stort intresse, men inte har så mycket pengar. Platserna är redan fyllda, säger rektor Mats Löfving.
Fotnot: Kulturrådet kommer under de närmsta två åren att fördela utvecklingsbidrag till landets kommunala musik- och kulturskolor. Bidragets syfte är att göra verksamheten mer jämlik och tillgänglig.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen