Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Tajani ny talman i EU-parlamentet

Europahögern tar nu hand om alla topposter i EU sedan Antonio Tajani valts till parlamentets talman. Silvio Berlusconis förre regeringstalesman lär inta en diskretare roll än företrädaren – men kan förbereda sig på tufft motstånd från vänster.

Antonio Tajani blir ny talman i EU-parlamentet.Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT
Den 63-årige Tajani var förhandsfavorit som kandidat för parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP.
– Jag tror på Europa, men vi behöver förändring. Vi behöver ett starkt parlament och en bra talman som talar för alla. Och vi behöver en talman – inte en premiärminister, sade han i sitt anförande i kammaren inför tisdagens första valomgång.
Till sist stod det – som väntat – mellan Tajani och socialdemokratiske landsmannen Gianni Pittella i en avgörande utslagskamp.
Segern säkrades då Tajani fick stöd från EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR.
"Efter en rad tydliga politiska åtaganden från Antonio Tajani kommer ECR-gruppen att stödja hans kandidatur", skrev gruppen på Twitter inför slutomröstningen.
Röstsiffrorna blev slutligen 351 mot 282.
Även liberala partigruppen Alde ställde sig bakom Tajani och hans partigrupp för att bilda en "proeuropeisk koalition".
– Tillsammans med dem kan vi åstadkomma förändring och det är väldigt viktigt, säger svenska ledamoten Cecilia Wikström (L).
Socialdemokraterna är dock skeptiska – och pekar på att Tajanis EPP nu ståtar med alla topposter i EU, med Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande och Donald Tusk som permanent rådsordförande.
– Jag tror det är negativt för innehållet i politiken, negativt för alla typer av samarbeten. Jag tror att vår politiska grupp kommer att bli betydligt ovilligare att försöka hitta kompromisser för att komma fram i olika frågor, säger Marita Ulvskog (S).
Tajani är samtidigt långt ifrån okontroversiell. Han tillhör Forza Italia, det parti som en gång grundades av Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, och var en gång i tiden även Berlusconis regeringstalesperson.
Han har även ifrågasatts för sin insats som industrikommissionär i EU – inte minst kring vad han egentligen visste om det testfusk av bilutsläpp som framför allt Volkswagen avslöjats med i efterhand.
– Det verkade som han antingen inte ville delge oss någon information – eller att han inte visste vad han talade om, säger Ulvskog om sina tidigare möten med italienaren.

Fakta: EU-parlamentets talman

Här är talmännen i EU-parlamentet sedan Sverige gick med den 1 januari 1995:
1994–97: Klaus Hänsch, Tyskland
1997–99: José Maria Gil-Robles, Spanien
1999–2002: Nicole Fontaine, Frankrike
2002–04: Pat Cox, Irland
2004–07: Josep Borrell, Spanien
2007–09: Hans-Gert Pöttering, Tyskland
2009–12: Jerzy Buzek, Polen
2012–17: Martin Schulz, Tyskland
2017– : Antonio Tajani, Italien
Gå till toppen