Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Föreningar gick före förskola

Det blir inga nya förskoleavdelningar i samlingslokalerna i bibliotekshuset. Föreningarna får vara kvar medan den akuta barnomsorgsfrågan fortfarande är olöst.

Munka Ljungbys två pensionärsföreningar, SPF och PRO, samt bridgeföreningen och folkdansföreningen Lärgökarna med sammanlagt omkring 700 medlemmar kan andas ut. De får nu vara kvar i de samlingslokaler i bottenvåningen på biblioteket där de varit hyresgäster sedan många år tillbaka.
Det blir resultatet sedan kommunstyrelsen under onsdagen beslutat att säga nej till förslaget att istället öppna två förskoleavdelningar i lokalerna. Ett förslag som lagts för att lösa den akuta bristen av barnomsorgsplatser i Munka Ljungby.
Föreningarna får vara kvar i samlingslokalerna i biblioteket i Munka Ljungby.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi måste leva upp till lagstiftningen, att vi har fyra månader på oss att erbjuda barnomsorgsplats och behovet är stort i Munka. Samtidigt är det tråkigt att den bästa lokalen redan var upptagen. Men en förutsättning var ju att vi kunde hitta något positivt alternativ även för föreningarna, säger Arne Jönsson (S).
Han liksom de övriga S-ledamöterna, KD samt Jim Brithén (-) röstade för förslaget medan mötets ordförande Stig Andersson (EP) röstade emot tillsammans med M, C, SD och Eric Sahlvall (-).
Enligt Stig Andersson (EP) så handlade det om att ställa 700 nuvarande nyttjare av lokalerna mot 40 förskoleplatser.
– Det känns inte rimligt att ställa gårdagens samhällsbärare mot morgondagens, men vi vill inte ta beslut som gynnar ett mindre antal, säger han.
Han är kritisk till att ärendet dykt upp i sista stund och menar att situationen borde kommit till kommunstyrelsens kännedom långt tidigare.
Även oppositionsrådet Robin Holmberg (M) är kritisk mot hanteringen av ärendet.
– Vi är inte överlyckliga över beslutet, men vilket som än fattades så hade det drabbat någon, pensionärer eller småbarn. Vi tycker att ärendet har blivit felhanterat från början, säger han.
Läs mer: Föräldrar hoppas på nya platserna i Munka
Kommunstyrelsen gav under mötet nya uppdrag till tjänstemännen. Dels vill man väcka frågan om en ny och permanent lösning genom att planera för en ny förskola med fyra avdelningar på Jordgubbsfältet. Och för att lösa frågan kortsiktigt ska man leta efter andra lokallösningar i Munka Ljungby samt titta på en paviljonglösning, eventuellt i anslutning till Jordgubbsfältet.
För de föräldrar som behöver barnomsorgsplats redan under våren ser det dock ut som om lösningen finns utanför Munka Ljungby.
– Det kan bli som när vi hade samma situation i Hjärnarp, att man får åka till förskolor på andra ställen i kommunen, säger Stig Andersson (EP).
Caroline Melin Jönsson, en av de föräldrar som hade hoppats på en lösning i Munka Ljungby, ser beslutet som ett svek:
– Det kommer att bli en svår situation för de som blir utslussade. Det är ingen superlösning och många familjer kommer att drabbas hårt.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen