Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio timmars väntan på barnakuten

Lilla Alice behövde både näringsdropp och antibiotika intravenöst, men efter nio timmars väntan på barnakuten i Helsingborg fick hon åka till Halmstad i stället.

Efter nio timmars väntan på barnakuten i Helsingborg fick femåriga Alice och hennes mamma Mia Alhorn åka till sjukhuset i Halmdstad i stället.Bild: Privat
Sjuksköterskebristen på lasarettets barnavdelning i Helsingborg fortsätter att ställa till problem. Av 18 ordinarie vårdplatser kan man bara använda åtta och varje dag skickas barn till andra lasarett.
Den här situationen, som varar kanske en månad till, uppstod när ett flertal missnöjda sjuksköterskor sade upp sig.
Läs också Nu börjar sjuka barn flyttas från Helsingborgs lasarett
Femåriga Alice är en av dem som kommit i kläm på grund av den ansträngda situationen. och hennes mamma, Mia Alhorn, är upprörd över hur det gick till när de kom in till barnaktuen i Helsingborg.
– Jag har ju läst om problemen i HD, men inte förrän jag själv drabbades förstod jag hur dåligt det fungerar.
Läs också 13-åring med blindtarmsinflammation fick inte plats i Helsingborg
Hon beskriver en kaotisk situation med överfullt väntrum i onsdags, desperata och upprörda föräldrar samt en hemsk och lång väntan på vård.
Alice hade fått en remiss på vårdcentralen då hon behövde akut hjälp och Mia Alhorn kom in med dottern till barnakuten i Helsingborg strax efter klockan tre på eftermiddagen. Efter midnatt, natten mot torsdag, fick de åka ambulans till Halmstad där det fanns bättre förutsättningar att ta hand om Alice.
Biträdande divisionschef Fredrik Jonsson förvånas över beskrivningen av hur det var på barnakuten i onsdags.Bild: Sonny Thoresen
Fredrik Jonsson, biträdande divisionschef, säger att han inte fått några rapporter om att det ska ha varit stökigt på barnakuten i onsdags.
– Det var fler patienter än normalt och de kom sent på dagen och kvällen. Vårdplatserna tog slut och en patient fick åka till Halmstad, en annan till Malmö.
Men mer än så har han inte fått veta vid den dagliga avstämningen med personalen.
En normal dag har barnakuten 40 patienter. Onsdags kom det 51.
– 26 av dem fick träffa läkare, resten fick hjälp av sjuksköterska, säger Fredrik Jonsson.
Vilket innebär att andelen patienter som fick träffa läkare inte var lägre i onsdags än andra dagar.
Även om siffrorna inte är alarmerande och det inte finns några interna rapporter om att det skulle varit stökigt och besvärligt i onsdags så är det ett problem om de som besöker barnakuten får en negativ upplevelse.
– Ja, det är ett jättebekymmer. När man kommer till akuten är man kanske både orolig och rädd och då ska det kännas lugnt, tryggt och förtroendeingivande.
Hur kan upplevelserna skilja sig så mycket åt?
– Jag vill inte komma med några bortförklaringar men det kan kanske ibland uppfattas som kaotiskt och rörigt på en akutmottagning, medan vi som är vana tar det med ro, säger Fredrik Jonsson.
– Det var en väldigt hetsig och spänd stämning och det blev inte bättre när vi fick besked av en läkare att denne ville hjälpa till men inte kunde göra något. Det måste bli ett slut på det här innan det går riktigt illa, säger Mia Alhorn.
Alice mår bättre nu men ligger kvar på sjukhuset i Halmstad.
– Här i Halmstad är det lugnt och skönt, säger Mia Alhorn.
Lilla Alice har fått antibiotika intrevenöst och näringsdropp på sjukhuset i Halmstad och mår bättre nu.Bild: Mia Alhorn
Gå till toppen