Klippan

Symfoni i grått intar konsthallen

Konstsmide och teckning – två helt olika medium, men i samma färgskala. De unga konstnärerna Rebecca Sharp och Malin Olsen får nu fritt spelrum i konsthallen.

Naturromantik i järn. Smedgesäll Malin Olsen visar konstsmide på Klippans konsthall.Bild: Niklas Gustavsson
Det första som möter ögat i rummet är en drömsk säng. Malin Olsens gesällprov är en bastant pjäs som får delas i tre delar vid transport, växtornamenten ger den ändå ett skirt uttryck.
Rosor, svampar och sniglar i järn fortsätter naturtemat i konsthallen.
– Man glömmer lätt att järn är lika formbart som lera. Det är bara tillvägagångssättet som skiljer, säger Malin Olsen.
På väggarna hänger Rebecka Sharps teckningar i grafit och blyerts som väcker tankar om en ung kvinnas sökande efter identitet och livsutrymme. Flickan på bilderna möter ibland betraktarens blick, ibland gömmer hon ansiktet i händerna. Stilen är realistisk med surrealistiska inslag.
På en teckning är kvinnan fångad i ett kök som ser ut att krympa omkring henne, på en annan hålls hon fast av ett par extra händer.
Det senaste verket i jätteformat tog runt tre månader att färdigställa, trots att Rebecka Sharp tecknade så gott som varje dag.
– Jag delar upp det i områden och lyckligtvis kan jag jobba länge med teckning utan att bli uttråkad. Jag vill gärna fortsätta med den här storleken, säger hon.
Rebecka Sharp provade andra konstformer under konstutbildningen på Munka Ljungby folkhögskola, men kom tillbaka till teckningen igen efter flera år. "Det var som att komma hem" säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
Att ställa ut tillsamman är lite som en återförening, trots att de sökte var för sig till konsthallen.
– Vi gick på Klippans gymnasieskola samtidigt, fast Rebecka var estet och jag gick industriprogrammet, berättar Malin Olsen.
Båda har fortfarande anknytning till Klippan, fast Rebecka Sharp går en konstutbildning i England och Malin Olsen bor och arbetar i Mörarp.
Rebecka Sharp fick Klippans kommuns kulturpris 2015 och tilldelades också kulturstipendiet för 2016 i december. Priserna har gett ett välkommet ekonomiskt tillskott, men framför allt har de varit betydelsefulla för självförtroendet, säger hon.
– Det betyder jättemycket att någon säger: det här är bra – fortsätt. Det är också roligt att Klippan velat stötta unga konstnärer.
FAKTA
Vernissage: lördag 21 jan klockan 11-13.
Utställningsperiod: 21 januari - 26 februari 2017.
Konsthallens öppettider: må, ti, to 10-19, on, fre 10-16, lö 10-13, sö 13-16.
Arrangörer: Klippans konstförening och kultur- och fritidsförvaltningen, Klippans kommun.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen