Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Charlotte Engelkes småpratar om livets viktigaste

När Charlotte Engelkes återvänder till Helsingborgs stadsteater är det för att småprata om stora känslor. Inspirerad av Ingmar Bergman regisserar hon en filmisk teater där dans och performance utforskar våra viktigaste relationer.

Charlotte Engelkes.Bild: Tom Wall
Rollerna flyter samman liksom uttrycken. Vissa kallar henne för allkonstnär, andra för performancedrottning. Men Charlotte Engelkes ser sig själv som en enda scenpersonlighet, oavsett om hon dansar, koreograferar, sjunger, skådespelar eller som nu då hon i huvudsak regisserar. Om drygt en månad går ridån upp till hennes tredje föreställning på Helsingborgs stadsteater.
Med två succéer i ryggen, den livsbejakande ”Svansångare” och nytolkningen av Wagners opera ”Flygande holländare”, väcktes frågor som fick publiken att reflektera över livet och vad lycka är. Nu tilldelas glädjen en av huvudrollerna, i ”Glädjen eller småprat i svartvitt”.
Den humoristiska föreställningen bygger på filmskaparen Ingmar Bergmans tidiga verk. Genom att nysta i samma ämnen som relationsdramats gigant själv gjorde landar Charlotte Engelkes i en slags filmisk teater som blandar dans med performance.
– Bergmans lekfullhet och nyfikenhet ger mig ett slags frikort att gå loss på olika ämnen och karaktärer, säger regissören och berättar om upprinnelsen till föreställningen.
”Det är inte männen som sådana jag fastnat för utan allt det som de förmedlar i sin konst”, säger Charlotte Engelkes som låter sig inspireras av giganter som Richard Wagner, August Strindberg och nu senast Ingmar Bergman (bilden).Bild: Arkivfoto: HD-Sydsvenskan
Tanken på att bygga ett eget verk utifrån filmskaparens svartvita sådana uppstod under en långhelg med dvd-boxen "The Bergman Collection". Med hjälp av kollegan och manusförfattaren Sophie Holgersson skrevs ett nytt manus, baserat på en närstudie av Bergmans tidiga berättelser.
– Jag älskar hans teman, framför allt det om relationer. Kärleks- och vänskapsrelationer, familjeband, syskonskap och äktenskap. Fenomen som uppstår människor emellan och följer oss livet ut. Världsliga ämnen, precis som humorn.
Den är ofrånkomlig när det kommer till Bergman, menar Charlotte Engelkes som fastnat för ”det prilliga” i hans berättande.
– Vad som är prilligt är jättesvårt att definiera. Men det finns alltid en underliggande humor och en skarpsynthet i Bergmans verk, framför allt när det kommer till att belysa hur vi handskas med våra problem.
Tillsammans med tre skådespelare, två dansare, en operasångare och en filmskådespelare undersöker hon våra mest innerliga relationer och synar dem från olika håll.
– När känner vi glädje och lycka? Vad är skillnaden? Det söker vi svar på. Samtidigt som vi skrattar åt våra kärleksproblem och vår längtan.
Längtan efter vad?
– Du vet, drömmen om att få till den där relationen, att bli framgångsrik eller nå till en viss punkt. Den längtan bor inom oss alla, men tar olika uttryck beroende på hur vi värderar och förhåller oss till vår verklighet. Hur vi bemöter det som händer oss.
Föreställningen är på sätt och vis också "En lektion i kärlek", förklarar hon och syftar samtidigt på en av Ingmar Bergmans svartvita komedier. Föreställningens titel "Glädjen eller småprat i svartvitt" är en passning till en annan av hans tidiga filmer, "Till glädje", som utspelade sig i Helsingborg 1949 och handlade om två förälskade musiker i symfoniorkestern.
Ingmar Bergman på Helsingborgs stadsteater 1945.Bild: Arkivfoto: HD-Sydsvenskan
– Det finns ett starkt budskap om att kunna ge och ta. Men mest av allt hoppas jag att vi kan få folk att skratta åt sig själva och glädjas med varandra åt vad vi har. Glädjen är en storslagen föreställning som leker med proportioner, vad är nära eller långt bort, vad lyfter det stora i den lilla människan. Sådant som vi kanske glömmer när vi rusar på.
Att känna glädje?
– Ja. Var kan jag hämta min kraft? Var är livets källa? Livet kan vara tungt, men det finns sätt att överleva på, att ta sitt allvar på allvar, men också med lite distans. Mycket handlar om humor och gemenskap.
– Jag tror att det vi människor jobbar med på jorden är relationer. Vi tror kanske att vi jobbar med teater, på en tidning eller en resebyrå. Men egentligen jobbar vi med relationer. Hela tiden.
Ingmar Bergman gjorde det, du gör det. Vad har ni gemensamt?
– Vi är genier båda två, kan man säga. Genier med relationsproblem, skrattar Charlotte Engelkes.
Redan den 31 januari kan fler sälla sig till skaran när Charlotte Engelkes, Sophie Holgersson samt författaren och regissören Mikael Timm bjuder in till en publikkväll på Foajéscenen om Ingmar Bergmans filmkonst och "Glädjen och småprat i svartvitt".
Premiären är satt till den 25 februari.
FAKTA

Charlotte Engelkes

Ålder: 54 år.
Yrke: Dansare, regissör, koreograf, skådespelare och sångerska.
Bor: Vid Slussen i Stockholm.
Aktuell med: Att regissera ”Glädjen eller småprat i svartvitt” på Helsingborgs stadsteater som har premiär den 25 februari på Storan.
Gå till toppen