Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Efterlängtat besök på nya badhuset blir dyrt

Nyligen släpptes priserna för inträde i Ängelholms nya badhus, som öppnar i februari. Att det ska kosta upp till 105 kronor för ett bad har väckt protester bland kommuninvånarna som länge längtat efter sitt badhus.

När entréavgifterna släpptes på badhuset Vattenhusets Facebooksida tog det inte lång tid innan reaktionerna kom, och de var inte muntra:
"Blev otroligt besviken över priserna ni har. Jag har ingen aning hur ni har tänkt men det finns de som kanske inte har råd att bada."
"Tyvärr får det alltså fortsätta bli bad i Helsingborg..."
"Verkar fint men så dyrt."
"Ni tycker inte ni ligger lite i överkant med priserna?"
Det börjar närma sig öppningsdags för Vattenhuset i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Olika jämförelser kan göras, men om man tittar på entrépriset då många vill bada, det vill säga på kvällar och helger, så kommer det att ligga på 105 kronor för vuxna i Ängelholm. Dagtid måndag till fredag blir priset 90 kronor.
Det priset är dyrare än de simhallar som finns i närliggande kommuner som tidningen har jämfört med och även i jämförelse med större aktivitetsbad i Malmö och Halmstad. Billigaste baden hittar man i Helsingborg, där det kostar 40 kronor i båda simhallarna.
Att jämföra entrépriser för badande barn är svårare, då anläggningarna har olika uppfattningar om vilka åldrar som ska gälla. Men även här ligger Vattenhuset i högsta läget för barn mellan 10 och 17 år som får betala 90 kronor.
Några särskilda pensionärspriser finns det inte.
Ett tiokort för vuxna kommer att kosta 945 kronor och då kan man bada under samtliga öppettider. En familjebiljett kostar mellan 250 och 300 kronor, beroende på vilka öppettider man vill bada, och gäller för fyra personer varav två får vara över 18 år.
Ett årskort kostar 2 520 kronor plus en inskrivningsavgift på 399 kronor, vilket gör det till det dyraste årskortet i tidningens jämförelse.
Kunskapsporten, som äger och ska driva Vattenhuset, har också stått för prissättningen.
Ängelholms kommun hyr in sig i badanläggningen för i nuläget cirka 20 miljoner kronor om året. För det ska man enligt avtalet få simundervisning och skolbad, tid för föreningar och tillträde för allmänheten.
Enligt kommunjuristen Lena Tebring är kommunen inte inblandad i priserna mer än vad som står i avtalet, vilket är att prissättningen ska vara i paritet med liknande anläggningar.
Joakim Ollén, vd på Kunskapsporten AB, säger att man tittat på andra jämförbara anläggningar vid prissättningen, men också att det varit svårt att hitta några i närheten.
– Det här är en helt ny anläggning med många olika funktioner. Ambitionen är att alla ängelholmare ska vilja komma hit, men också att vi ska kunna locka till oss besökare från andra kommuner. Vi kommer naturligtvis att se över hur marknaden ser ut efter hand och anpassa oss efter det, säger han.
Platschefen Sara Hagström menar också att det inte finns något riktigt jämförbart i närheten. Men hon säger även att man agerat efter att ha sett reaktionerna.
– Vi såg bland annat att man reagerat över att det inte fanns årskort för barn eller familjer. Nu har vi ändrat så att man kan lägga till barn på sitt vuxenkort och på så sätt får man ett familjeårskort, säger Sara Hagström.
På Vattenhuset tillkommer det en inskrivningsavgift på 399 kronor vid köp av årskort.

Ur avtalet om prissättning:

"Leverantören är skyldig att tillämpa en prissättning för inträde till Badanläggningen som ej väsentligen överskrider prissättningen hos andra likvärdiga badanläggningar."
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Vattenhuset
Gå till toppen