Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Helsingborgsrevyn har roligare än någonsin

Nyförvärven rörde om i grytan. Nu siktar Helsingborgsrevyn högt ovan molnen med "I sjunde himlen - en himla rolig revy".

Med Niklas Jönsson i regissörsstolen har Helsingborgsrevyn fått en nytändning.Bild: Sven-Erik Svensson
Halvvägs in i repetitionsperioden börjar finliret. Niklas Jönsson gör sitt andra år som regissör för "stans gladaste revygäng" och vet precis hur han vill ha det.
– Förra året var det lite nervöst. Jag hade aldrig regisserat revy i detta formatet, men kom snabbt in i det, säger skådespelaren som har mer erfarenhet av Lundaspex än lokala revyer.
Många, däribland HD:s recensent Göran Holmquist, tyckte att 2016 års revy trumfade föregångarna. Ensemblen håller med och förklarar att nyförvärven är anledningen bakom lyftet.
– Ibland kommer man till vägs ände. Vi behövde en omstart. Ny regissör och nya skådisar gav en riktig energikick. Nu har vi roligare än någonsin, säger Eva Thomasson.
– Ja, för Helsingborgsrevyn är roligare än någonsin, säger Niklas Jönsson teatraliskt.
Bara själva plåtningen till årets affisch var komisk i sig, menar han. Titeln "I sjunde himlen - en himla rolig revy" motiverade att ensemblen fick kasta kläderna i ett försök att se ut som änglar.
– De klädde av sig på överkroppen. Som små bokmärken. Det var väldigt roligt, flinar Niklas Jönsson.
Eva Thomasson som inställsam bankdirektör med rån i blick.Bild: Sven-Erik Svensson
Fast värst mycket naket blir det inte på scen. Däremot väntas förväxlingshumorn skena i väg. Årets revy består i nuläget av ett trettiotal nummer. Några lokala sketcher finns i beredskap, men överlag hålls skämten på en allmängiltig nivå för största möjliga igenkänning. Nya karaktärer möter gamla, däribland sexbloggaren Bodil Andersson från Hjortshög "som bara måste vara med".
Men det går inte att köra på rutin. Dialogen måste vässas och tempot skruvas upp. De kommande veckorna ska antalet nummer tajtas till och spetsas med rekvisita och scenkläder.
– Den himmelska kopplingen kanske är lite långsökt, men det är upp till publiken att tolka hur himmelskt det faktiskt är, säger Eva Thomasson och ansluter till kvällens första rep.
Bild: Sven-Erik Svensson
I musiksalen på Slottsvångsskolan dramatiseras ett bankrån med ombytta roller. Erika Spur, Lena G Björklund och Eva Thomasson ömsom skrattar, ömsom pratar allvar.
– Upp med händerna och ge mig väskan! säger Erika Spur.
– Va? Är detta ett skämt? frågar Lena G Björklund och utsätts för en annorlunda väskryckning.
Trion kommer tillfälligt av sig och skrattet bubblar upp.
– Ska vi ändra på knorren? Vi suger på den, funderar regissören högt.
Än finns det tid. Om några veckor flyttar Helsingborgsrevyn in på Dunkers för fortsatta repetitioner. Fredagen den 17 februari är det dags för premiär i teatersalen.
Erika Spur är inte att lita på som bankman.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen