Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JO kräver svar om skrotad husvagn

Turerna kring tiggarnas skrotade husvagn fortsätter. Nu kräver Justitieombudsmannen svar från Ängelholms kommun.

Det var i början av mars förra året som föreningen Solidarisk människohjälp Engelholm - SME - plötsligt var av med sin husvagn.
Den hade då stått uppställd ett par dagar på den tidigare sjudygnsparkeringen på Transportgatan.
SME gjorde polisanmälan om att husvagnen var stulen. Men så småningom visade det sig att husvagnen i själva verket var skrotad av kommunen.
Inte bara vagnen försvann. Kläder, husgeråd och verktyg som tillhörde tiggarna var också borta liksom ett bensindrivet elaggregat som kommunen skänkt. Värdet på godset i vagnen uppskattar SME till 35 000 kronor medan vagnen var värd 5 000 kronor.
Från kommunens sida bedömdes husvagnen som ett vrak.
Husvagnen var förvisso avställd, men hade godkänd besiktning fram till november förra året.
Förutom polisanmälan gjorde föreningen i augusti ifjor en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) om turerna kring skrotningen. Och sedan JO granskat en del handlingar i ärendet kräver man nu svar från kommunens myndighetsnämnd.
Man vill bland annat veta om och när SME underrättades om skrotningen och vad som egentligen hände med egendomen inne i husvagnen.
Från SME:s sida välkomnar man JO:s intresse för husvagnens öde.
– Vi är glada att JO uppmärksammar detta. Därifrån ställer man samma frågor som vi gjort, säger Thord Kristiansson.
Enligt Thord Kristiansson har föreningen fortfarande inte fått något svar på vad det egentligen var som hände. Stöldanmälan är nerlagd - först av polisen och sedan föreningen överklagat även av åklagare.
– Det enda besked jag har fått är att kommunen tagit över ägandeskapet. För mig är det stöld. Det ska bli intressant att se vad man svarar JO, säger Thord Kristiansson.
Gå till toppen