Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Därför byts Besarati ut som förbundskapten

Fariborz Besarati rankas som en av världens bästa tränare, men nu har han gjort sitt som förbundskapten.

Sara Eriksson Dikanda är ny förbundskapten för damlandslaget i brottning.
Hans kontrakt gick ut vid årsskiftet och nu står det klart att Fariborz Besarati inte får stanna som svensk förbundskapten. De historiska OS-medaljerna i somras gav ett succéartat slut och nu tar den förra Klippanbrottaren Sara Eriksson Dikanda över.
– Vi ser över vår organisation efter varje OS och nu har vi kommit fram till att vi behöver ha in en ny röst. Det är dags att släppa fram den yngre generationen och vi är säkra på att det kommer att bli bra med Sara, säger Peter Carlson, landslagsansvarig i förbundsstyrelsen.
Fariborz Besarati har ingått i landslagets tränarstab i totalt 16 år och under de två senaste olympiska spelen är det han som haft huvudansvaret. I Rio matchade Klippanbon fram Jenny Fransson och Sofia Mattsson till Sveriges första OS-medaljer på damsidan, så ur den aspekten är det förstås märkligt att han inte får stanna på sin post.
– Ingen skugga ska falla över Fari och vi är väldigt tacksamma för allt han gjort. Fari är en av världens bästa tränare, det är han som fixat in oss i världstoppen på damsidan och han har haft enorma framgångar. Men nu vill vi se en förnyelse.
Peter Carlson berättar också att SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, skurit ner på sina anslag till brottningen, liksom till flera andra mindre förbund.
– Vi måste jobba med en mycket snålare budget och Sara blir till exempel anställd på halvtid.
Sara Eriksson Dikanda har själv en diger meritlista som aktiv, med bland annat två VM-guld och tre EM-guld på meritlistan. Den nya förbundskaptenen är 43 år, hon kommer ursprungligen från Töre men tävlade för Klippan 1990-96.
Numera bor Sara utanför Göteborg, hon är gift med den förre landslagsmannen Pierre Dikanda, och förbundsledningen hyllar gärna sitt val:
– Sara är en av världens mest meriterade dambrottare genom tiderna och under senare år har hon även visat sig vara en fullt kompetent ledare, säger Peter Carlson. Vi är säkra på att hon har vad som krävs för att ersätta Fari och för att kunna fortsätta utveckla våra tjejer.
I den nya organisationen kring damlandslaget fortsätter Ola Sjögren, Helsingborg, som förbundskapten för juniorerna och hans bror Ryno Sjögren ingår också i ledarstaben.
På herrsidan återstår fortfarande en del detaljer att lösa, men det är klart att även Mohammed Babulfath, som varit förbundskapten sedan 2012, ska ersättas.
– Ja, vi har bestämt oss för att satsa på ett byte där också.
Gå till toppen