Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Klippans unga muslimer vill vara goda förebilder

De är unga och vill visa att muslimer kan vara delaktiga i samhället. "Ofta hör människor om det negativa med islam, vi vill bryta den trenden", säger ordförande Arian Dushko.

Arian Dushko, Abdi Yussuf och Fitm Dushko. "Det finns mycket droger här i Klippan, vi vill försöka engagera ungdomarna, ge dem en drivkraft mot skolan", säger Abdi Yussuf.Bild: Tom Wall
Klippans kommuns nya lokal för integrationsarbete ligger i allaktivitetshuset Sågen. Mest används den av integrationsföreningen Ifall och Kum, Klippans unga muslimer där Arian Dushko är ordförande.
Han visar runt tillsammans med lillebror Fitim Dushko, marknadsföringsansvarig i föreningen, och Abdi Yussuf, vice ordförande. De berättar om hur medlemmar från Kum och Ifall för några månader sedan målade om väggar, skruvade ihop möbler och renoverade ett gammalt konferensbord.
– Innan fick vi vara hemma hos någon, eller utomhus, vi blev jätteglada när vi fick den här möjligheten, säger Arian Dushko.
Abdirizak "Abdi" Yussuf är var med i elevrådet på Snyggatorpsskolan under högstadiet och spelar i LIF:s seniorlag.Bild: Tom Wall
Lokalen kan även användas av andra föreningar som arbetar med integration i Klippan.
– Språkcaféet kommer att flytta hit snart, då blir det fullt på tisdagkvällar, säger han.
Kum har funnits i ett och ett halvt år. I början fick ungdomarna mycket råd och tips av Klippans kommun om hur man driver en förening och den goda relationen med tjänstemän och politiker har fortsatt.
– Vi deltar i Klippan-forum där alla partier och föreningar är välkomna. När vi samarbetar handlar det mycket om att ge och ta, det går smidigt nu när vi känner varandra, säger Arian Dushko.
I föreningslivet har ungdomarna redan gjort sig ett namn för sin tjänstvillighet. Under tiden som Migrationsverkets transitboende i Ljungbyhed hösten och våren 2015/2016 var fullt turades de om att hjälpa till vid Röda korsets klädutdelning.
De olika rummen i integrationslokalen har fått namn.Bild: Tom Wall
– Vi har fördelen att vi kan många olika språk. Många av oss har en liknande bakgrund. Man tänker tillbaka och förstår lite hur det är, säger Arian Dushko, som själv kom från krigets Kosovo till Sverige 1999.
Abdi Yussuf har sin bakgrund i Somalia, men känner sig starkt förankrad i Klippan där han gått i skola och spelar fotboll.
– Vi som är andra generationens invandrare och känner att vi har ett ansvar att ge tillbaka, säger han.
Samarbetet ledde både till reportage i Röda korsets egen tidning och att de porträtterades i Ljungbyheds årskalender 2016.
Men alla är inte glada. Vad Kum gör granskas noga av människor som gärna sätter likhetstecken mellan Islam, extremism och kvinnoförtryck.
– Vi sa det när vi valde namnet, att det skulle bli reaktioner. Men varför ska vi skämmas? Vi är ju muslimer. Hade vi inte haft så stort självförtroende att det vi gör är rätt så hade vi säkert lagt av, säger Abdi.
Bröderna Arian och Fitim Dushko och Abdi Yussuf är glada över att få använda den nya integrationslokalen i Klippan.Bild: Tom Wall
Nyligen miste riksorganisationen Sveriges unga muslimer, Sum, sitt statliga bidrag efter att Sums demokratiska värderingar ifrågasatts. Debatten som följde drog även in lokalavdelningar som kritiken inte gällde. I Klippan startade en diskussion på facebook där bland annat kommunens stöd till Kum ifrågasattes.
Det enda stöd Kum får från Klippans kommun är lånet av lokalen.
– Vi söker aktivitetsbidrag från Sum, men de styr inte alls över våra aktiviteter. Det gör Kums styrelse, som väljs i majoritetsval, säger Arian Dushko.
De har valt att ligga lågt och det här är första gången de förklarar sin ståndpunkt offentligt.
Arian Dushko arbetar heltid i Helsingborg, men bor kvar i Klippan. "Jag är nog lite bunden hit" säger han.Bild: Tom Wall
– Vi är själva ungdomar – i styrelsen finns det en 17-åring. Vi ska inte behöva ge oss in i de här diskussionerna, säger Abdi Yussef.
Föreningen kom till för att bygga gemenskap mellan unga som identifierar sig som muslimer, men också för att vara goda förebilder.
– Våra mål är ju att öka kunskapen om islam hos invånarna i Klippan, och att få ungdomar som är vår målgrupp engagerade i samhällsfrågor och föreningslivet, säger Arian Dushko.
Aktivititerna är i första hand socialt inriktade och öppna för alla, inte religiösa. Undantaget var en Eid-bön och familjefest som arrangerades i den nya lokalen i höstas, men även då var alla som ville välkomna.
– Vi har medlemmar som är ateister och till och med flera som är kristna. Vill håller väldigt hårt på mångkultur i vår förening och vill visa att tolerans fungerar, säger Arian Dushko.
Fitim Dushko har utbildat sig till personlig coach och föreläser gärna om hälsa i föreningen.Bild: Tom Wall
Fakta
Klippans unga muslimer startade i juni 2015.
Föreningen har 48 medlemmar, där nästan hälften är tjejer och unga kvinnor.
De träffas och spelar fotboll på fredagar och varje månad är det Fifa-turnering.
Nyligen var det henna-party i lokalen och tillsammans med syskonföreningen Young Light i Helsingborg har de ordnat föreläsningar med framgångsrika företagare och yrkespersoner.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen