Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så vill församlingen bygga nytt på Ven

En lättnad är på väg för besökare till S:t Ibbs gamla kyrka på Ven. Församlingen har sökt bygglov för ett nytt församlingshus med ordentlig samlingssal och en offentlig toalett.

En vit länga som viker av på mitten kan bli nytt församlingshus på Ven.Bild: Mats Lindström, Bredgatan Arkitekter
– Vi lämnade in ansökan om bygglov i slutet av förra året och hoppas på besked under våren, säger Peter Grims, som ansvarar för fastigheter i Landskrona församling.
En av tankarna med nybygget är att dopföljen, bröllopsgäster och begravningsbesökare ska få ett trevligt ställe att att samlas på inför sin gudstjänst i kyrkan intill. Ett sådant ställe saknas nu.
Församlingens gamla prästgård på Ven ligger långt från kyrkan och är fortfarande till salu.Bild: Britt-Mari Olsson
Den gamla prästgården på ön ligger för långt bort.
– Ett logistiskt dilemma, kommenterar Peter Grims.
Prästgården är inte anpassad efter besökare med funktionsvariationer. Den är dessutom till försäljning; anbudstiden går ut sista februari.
Eftersom kyrkan S:t Ibb också är ett turistmål behövs toaletter för turister. Sådana finns inritade på kortändan av det planerade församlingshuset, bara några meter nordost om kyrkan.
För säkerhets skull har församlingen vänt sig till länsstyrelsen för att kolla om bygget kräver landskapsbildstillstånd eller fornlämningstillstånd.
Byggnaden föreslås få formen av en envåningslänga med ett veck nära mitten. Den samlade ytan hamnar kring 145 kvadratmeter. Där ryms då den kommunala toaletten, en stor samlingssal och diverse utrymmen för församlingens olika verksamheter, inklusive kyrkogårdsskötsel.
På utsidan ska häckar begränsa insyn och biltrafik. Det blir också uppställningsplatser för kyrkogårdsförvaltningens maskiner. En röd, äldre kyrkogårdsbyggnad i närheten rivs och funktionerna flyttas till nybygget.
Väggarna på nybygget blir putsade i vitt och taket täcks med zinkplåt, som brukar åldras vackert. I salen blir det öppet upp i tak, medan den andra delen av byggnaden får vanlig takhöjd, där vinden används för ventilation och andra installationer.
Rummen får slipat betonggolv och väggar av målade träullsskivor.
När kan det bli byggstart?
– Om bygglovet kommer på våren, så kan vi börja till hösten. Men det troliga är ändå 2018, säger Peter Grims.
Bild: Mats Lindström, Bredgatan Arkitekter
Gå till toppen