Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han älskar koreansk matlagning

Mat från jordens alla hörn går att hitta i Helsingborg – men vem gömmer sig bakom grytorna? I matserien "Jorden runt på tallriken" träffar vi Helsingborgs kockar som får berätta om just sin mat. Först ut är Long Cheng på Koreana.

Long Cheng, kock på Koreana.Bild: Caroline Wickmark
Long Cheng är sedan drygt en månad tillbaka delägare och kock på restaurang Koreana på Bruksgatan. Att tjuvkika ut från köket och se gästerna fotografera maten, eller höra hur de skrapat tallrikarna och bett om mer är det som gör honom allra ,mest nöjd.
– Jag lägger mycket hjärta i matlagningen och det gör mig jätteglad, säger Long Cheng som själv är från en stad i norra Kina.
Hans hemstad ligger dock nära Korea och det finns många koreanska restauranger där, och det var jobbandes på en sådan som han lärde sig laga koreansk mat.
Kimchi – typiskt koreansk mat som består av inlagd och syrad kål och grönsaker.
Typisk koreansk mat kan vara grillat kött, soppor och kimchi, men han menar att han måste justera den koreanska maten till Sverige. En del rätter har testats, men inte uppskattats.
– Liksom med Kinamat är det svårt att servera riktigt koreansk mat, man får anpassa det efter svensk mat. Så jag frågar ofta gästerna hur de vill ha det – annorlunda, starkare, sötare och så ändrar jag efterhand. I Korea använder man till exempel inte så mycket sojasås, men det vill alla ha i Sverige.
Varje dag börjar han förbereda maten vid niotiden. Då det finns mycket grillat på menyn marinerar han mycket, köttet ska ligga i marinad i minst 24 timmar, kokar såser och hackar grönsaker. En typisk ingrediens han använder mycket är kryddpastan Gochujang,
– Den är både stark och söt och finns med i många koreanska rätter.
De flesta kryddorna hittar Long Cheng i stadens asiatiska specialbutiker, men en del får han importera själv.Bild: Caroline Wickmark
De flesta asiatiska kryddorna hittar han i stadens asiatiska specialbutiker, men en del får han importera själv. Kryddorna, och kökets grillugn är ett måste för maten han lagar. Just nu håller han sig till menyn som de gamla ägarna utformat, men planen är att efterhand föra in nya element.
– Till exempel skulle jag vilja erbjuda gästerna att de själva ska kunna grilla köttet direkt på bord, det är en framtidsplan.
Att nå nivån på koreansk mat han är på just nu har tagit cirka 6 år, men 28-åringen är ännu inte nöjd.
– Jag gillar verkligen koreansk mat så vill fortsätta forska i det och lära mig mer, men man får ta det steg för steg.
Fotnot: Veckans restaurang: Koreana på Bruksgatan 30.

Om Koreanas meny

Svåraste att göra: Bi Bim Bap (kokt ris, marinerad biff av den bästa och möraste delen ryggfilén, lagat med koreanska kryddor toppat med ett löst stekt ägg – lagom för att blandas in i riset. )
Äter helst själv: Grillad biff Sogani Guil
Tillagar mest: Koreana special (grillmeny) eller Soggi Bulogi, biff med salladslök eller sötpotatisnudlar med biff eller kyckling.

Longs recept på Doejigogi Bulgogi för två personer:

Ingredienser:
Fläskfilé 200 gram
1 salladslök
1/2 lök
1 vitlök
2 msk koreansk sojasås
1 msk socker
1 kryddmått salt
1 tärning köttbuljong
1 msk gochujang (kryddpasta)
Ca 1 slev "Gaotangan", koreansk kyckling- och biffsoppa eller vatten.
1 msk sesamolja
svartpeppar
Gör så här: Stek upp köttet. Addera lök, vitlök och salladslök och stek ihop. Lägg till gaothang/vatten, salt, buljong, kryddor, socker och koka upp snabbt. Ringla över sesamolja och krydda med svartpeppar. Servera tillsammans med ris. Måtten är ungefärliga, och man får gå lite på känsla menar Long Cheng.
Gå till toppen