Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sarah Lahti ställer in hela innesäsongen

Sarah Lahti är på gång igen efter sin tuffa ryggskada och träningsrapporterna från Sydafrika är positiva. Men fjolårets succélöpare ställer ändå in sin inomhussäsong.

Sarah Lahti gjorde flera fina inomhuslopp förra vintern och hon kvalade in till VM i Portland. Men nu står Klippanlöparen över den här delen av säsongen.
Stressfrakturen läkte snabbare än väntat, snart kan Sarah Lahti träna precis som vanligt – men några inomhustävlingar blir det inte den här vintern.
– Nej, jag kör ju bara basic träning just nu, så den formen har jag inte. Dessutom sliter loppen inomhus lite mer på ryggen, resonerar den snart 22-åriga Klippanlöparen.
Fjolårets svenska löparkomet visade redan under vintersäsongen vad som var på gång, när hon kvalade in till inne-VM i USA, men det smått sensationella genombrottet slutade med en rejäl motgång. Sarah Lahti fick ont i ryggen, hon tvingades avstå terräng-EM i slutet av november och en röntgen visade att hon drabbats av en stressfraktur.
– Jag tvingades vila i sex veckor och det är klart att det var jobbigt. Men sedan visade en ny undersökning att skadan var läkt och det gick ändå snabbare än många trodde. Jag hade hört att jag kanske skulle få vila i 13 veckor.
Sedan början av det här året befinner sig Sarah på läger i Sydafrika, liksom ett 70-tal andra svenska löpare, och när vi får tag på henne har hon just avverkat förmiddagens träningspass. I 30-gradig värme och i ett härligt klimat, på hög höjd i Dullstroom, där bland andra också landslagskollegorna Meraf Batha, Charlotta Fougberg, Lovisa Lindh, Andreas Almgren och Mustafa Mohamed kör sin uppbyggnadsträning.
– De flesta svenskarna har åkt hem, vi är nog 20 kvar, men här är också flera bra tyskor och norskor. Fast jag springer mest för mig själv, jag är ju inte riktigt igång efter skadan, så jag kör efter ett eget program. Men den här veckan ska jag trappa upp och träna dubbla pass igen.
Sarah låter nöjd när hon pratar om läget i träningen och även om hon hoppar över innesäsongen är kalendern ganska fulltecknad. Den 2 februari åker Lahti hem från Sydafrika, ett par dagar senare springer hon ett gatlopp hemma i Holland och den 19 mars väntar sedan en väldigt spännande debut.
– Jo, jag ska vara med på New York Half Marathon och det är första gången jag tävlar på en så lång distans. Nu tar jag det mest som träning och vår tanke är att köra den här typen av långlopp en gång om året, även framöver.
Enligt planerna ska Sarah sedan göra sitt första banlopp i Stanford i USA, den 1 maj. Det var där hon slog det svenska rekordet på 10 000 meter, förra våren, och nu väntar samma distans.
Gå till toppen