Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skildringen av Abduls flykt kan ge tre månader i fängelse

Tv-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare riskerar tre månaders fängelse för att de 2014 hjälpte en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Det är det straff som åklagaren Kristina Amilon yrkade på när de tre ställdes inför rätta på torsdagen.

Det råder inga tvivel om vad tv-trion gjort. Det finns ingen tvekan om hur de gick till väga. Men deras gärning tolkas helt olika av åklagare och försvarsadvokater.
SVT-reportern Fredrik Önnevall och två av hans kolleger inför rätta i Malmö, åtalade för människosmuggling.Bild: Lars Brundin
Är det en god gärning eller ett brott att hjälpa en 15-årig syrisk pojke från Grekland till Sverige?
Och om det är ett brott: är hjälpen en bagatell som redan är preskriberad eller ett brott som bör leda till att tre personer ska sitta tre månader i fängelse?
Läs också Den gamle och hatet
Ett 40-tal åhörare trängdes i rättssalen för att följa förhören. Den allmänna meningen var att utslaget i målet kan gå i vilken riktning som helst.
Fredrik Önnevall har tillsammans med sin tolk och tv-fotograf åtalats för människosmuggling i ett mål med många bottnar. Det handlar om allt från moral och medmänsklighet till migrationspolitik och medielogik, men i slutänden främst om juridik.
Det brott som den åtalade trion kan bli dömda för har de själva dokumenterat grundligt. Därför polisanmäldes de omedelbart efter det att SVT sände tv-serien "Fosterlandet" i januari 2015. I rättssalen utgjorde dokumentärfilmen åklagarens främsta bevismaterial.
Filmen skildrar hur de tre i maj 2014 träffar en 15-årig syrisk pojke i Aten, skjutsar honom till färjeläget i Patras och därefter åker färja, tåg och buss med honom via Italien, Österrike, Tyskland och Danmark till Malmö.
Enligt åklagaren gör de många gränspassagerna smugglingsbrottet grövre än om 15-åringen bara smugglats över gränsen från Danmark.
De åtalade hade inte bara en, utan flera försvarslinjer, när de förklarade sina påstått brottsliga gärningar. Huvudlinjen var att de inte hjälpt 15-åringen, utan bara dokumenterat hans flykt till Sverige och ställt upp som sällskap på resan.
– Vi har egentligen bara suttit bredvid varandra på vår färd genom Europa, hävdade de tre med hänvisning till ett citat i tv-dokumentären.
SVT-reportern Fredrik Önnevall och två av hans kolleger inför rätta i Malmö, åtalade för människosmuggling.Bild: Lars Brundin
Det resonemanget gjorde åklagaren Kristina Amilon sitt bästa för att trasa sönder. De tre hade ju planerat färdvägen, skjutsat 15-åringen till färjeläget mot Italien, minimerat riskerna för att han skulle dra blickar till sig och ledsagat honom på en lång tågfärd genom Europa.
– De objektiva rekvisiten för smugglingsbrott är uppfyllda, sade Kristina Amilon.
De åtalade slog ett slag för tryckfriheten när advokat Markus Bergdahl hävdade att det brott som Fredrik Önnevall och hans kolleger åtalats för är en unik berättelse.
– Hur ska en journalist kunna skildra en flykt genom Europa på ett bra sätt om inte så här? frågade han.
När de tre tv-medarbetarna berättade om sina bevekelsegrunder för att erbjuda sig att bli ressällskap åt 15-årige Abdul dolde de inte att de ansåg sig ha kommit en bra story på spåren.
– Vi kom fram till att vi skulle skildra den här resan och fokusera på "Abbe", sade tv-fotografen som detaljerat berättade hur de förberedde hemresan för att förstärka dramaturgin med klippmässigt starka scener.
– Det är så man bygger upp en berättelse, förklarade han.
Är det vi ser i tv-dokumentären det som händer i verkligheten? undrade åklagaren.
– Nej, svarade fotografen. Ett tv-program är inte falskt, men det är inte verkligheten. Det är en bild av en bild.
Under åklagarens slutplädering kokade målet ner till ren juridik. Hon menade att brottet omöjligt kan vara ringa eftersom människosmugglingen gjordes över flera gränser och därför att smugglare och smugglad inte var släkt.
Rättegången mot journalisten Fredrik Önnevall hölls i Malmö tingsrätt idag.Bild: Lars Brundin
– Det är straffvärdeshöjande när man passerar genom flera länder, sade Kristina Amilon, som yrkade på tre månaders fängelse för var och en av de åtalade.
De tre försvararna hävdade i sina slutpläderingar att deras klienter i första hand bör frikännas. Och om de fälls måste brottet vara att betrakta som ringa eller preskriberat.
Samtliga tre ansåg dessutom att rätten bör fria de åtalade av humanitära skäl , bland annat därför att de räddat ett barn till en säkrare tillvaron än vad han annars skulle ha fått.
– Det är ett undantag som inte finns i lagstiftningen, men som nämns i förarbetena, påpekade försvarsdvokaten Soroush Shahram.
Domen kommer den 9 februari.
Gå till toppen