Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Planen för kvarteret Flora klubbades

På torsdagskvällen antog kommunfullmäktige en ny detaljplan för kvarteret Flora. Men det fanns olika uppfattningar om hur bra planen är.

Detaljplanen för Flora 11 och Flora 13 har antagits av kommunfullmäktige.Bild: Fojab arkitekter
Det har varit flera turer kring att bygga ett nytt bostadsområde på Flora 11 och Flora 13, granne med Lidl i centrala Höganäs.
År 2011 togs en detaljplan fram. Den innehöll ett underjordiskt garage, men fastighetsägaren, Florafastigheter, tyckte att det blev för dyrt att bygga bland annat på grund av markföroreningar.
Så 2014 kom en ny ansökan in, den innehåller femvåningshus med 52 bostäder och verksamhetslokaler och parkering i markplan.
Vid torsdagen kommunfullmäktige kom detaljplanen upp till beslut.
– Vi behöver lägenheter och vi behöver förbättra stadsbilden, sa kommunstyrelsens ordförande Péter Kovács (M) från talarstolen.
Han tycker det är ett smakfullt förslag där kommunen fått igenom flera av sina krav. Att det varit ett givande och tagande med fastighetsägaren.
Miljöpartiets Göran Lock håller inte med. Han menar att det ursprungliga förslaget med ett nedsänkt garage är bättre. Och att husen blir främmande i sin miljö.
– Det blir en koloss på fem till sex våningar. Inget slutet kvarter, ingen tyst sida och en stor parkering. Jag tycker att vi kan bättre, sa han vi kommunfullmäktigemötet.
Han yrkade avslag på förslaget och i det fick han med sig Vänsterpartiet.
De andra partierna var för förslaget. Socialdemokraterna tycker att det är ett acceptabelt förslag men oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) utryckte oro för gestaltningen av husen och trafiksituationen.
– Alla som kommit där med bil kvällstid vet att det är kaos på Centralgatan och även inne på området. Men det är lätt att åtgärda med tydliga hänvisningar så det inte blir anarki. Men också att trafik ska släppas ut på Grevegatan, sa han.
Kommunstyrelsens förslaget gick igenom, men Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
Gå till toppen