Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Southern gothic och blues med Bror Gunnar Jansson

Bror Gunnar Jansson.Bild: Julien Bourgeois
En av Sveriges mer säregna artister kommer till Helsingborg och Malmö.
Egentligen är Bror Gunnar jansson mer känd utomlands än hemma i Sverige. Han ligger på ett franskt bolag och har gjort flera turnéer i landet.
– Ja, det har väl blivit lite så att jag flugit under radarn i Sverige. Det blir ju så när man gör smalare musik. Tidigare har jag också spelat mer utomlands och fokuserat mindre på Sverige. Fram tills nu vill säga, säger Bror Gunnar Jansson.
Han har själv beskrivit sin musik som "mörk southern gothic möter blues och svensk 'less is more'-anda". Vilket inte minst kommer fram på senaste ep:n "And the great unknown, part I".
– Mycket av mina rötter kommer från min musikerfamilj. Min pappa, hans pappa och hans pappa har alla varit musiker. Det har varit mycket jazz och visa under min uppväxt. Det har påverkat mig, säger Bror Gunnar Jansson.
– Sen har jag genom jazzen även hittat fram till annan amerikansk folkmusik som blues och country.
Men när han själv skapr är det "oviktigt" med stil och etiketter.
– Jag vill plocka från olika håll och sen göra min grej av det.
Det allra viktigaste för Bror Gunnar Jansson är i stället att ge lyssnarna en känsla av att de hamnat i en annan värld.
– För mig är musik väldigt visuellt. När jag lyssnar på och skriver musik får jag bilder och historier i huvudet. De bilderna har jag försökt förstärka, både i musiken men också i texterna. Många av mina texter bygger på olika karaktärer och deras historier.
– Karaktärerna bildar då en egen slags värld som dom lever i. Och i den världen stiger jag in. Jag gillar serietidningar och filmer. Och jag vill försöka skapa lite av den känslan i musiken.
Nya ep:n släpps i dagarna och albumet "And the great unknown, part II" kommer i maj månad.
– De plattorna är en av fördjupning av det jag gjort tidigare. Min första soloskiva var rätt enkel. Jag spelade in den live i studion.
– Sen byggde jag vidare på "Moan snake moan". Nu med tredje och fjärde släppen blir det ytterligare fördjupning i historierna, produktionen och ljudbilden. Det är den här världen jag försöker bygga upp. För mig är låtarna som ett soundtrack till en film som finns i mitt huvud., säger Bror Gunnar Jansson.
Sakta men säkert har publiken också ökat.
– Jag jobbar för att nå fler lyssnare hela tiden. Jag har ju varit igång ett antal år och det känns som jag tar ett steg för varje år.
Just nu är Bror Gunnar Jansson ute på en releaseturné i Sverige. Den 2 februari spelar han på Victoriateatern i Malmö och den 3 februari är han på The Tivoli i Helsingborg.
Sen väntar en sväng i Frankrike och i mars är det dags för första konserterna i Nordamerika.
– Kanada är spikat med ett par gig och jag hoppas också att det blir några spelningar i USA. Det är vad vi jobbar på i alla fall.
Gå till toppen