Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mångsysslaren Evin Ahmad

Hon rosas för sina scenframträdanden, filar på sin första bok och ses snart på svenska biodukar i filmen "Dröm vidare". Kan någonting stoppa naturkraften Evin Ahmad?

Evin Ahmad är flerfaldigt aktuell i år. Just nu visas "Dröm vidare", filmen där hon gör sin första långfilmshuvudroll, på Göteborgs filmfestival där den tävlar om årets Dragon Award för bästa nordiska film.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Redan som tonåring blev Evin Ahmad vän med skådespeleriet.
Hon provfilmade för sin första roll, som guzzilagon Yasmine i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris "Ett öga rött", när hon gick i nian – och fick den. Efter det var det "bara full rulle", som hon beskriver det. Att hon hade hittat rätt var hon säker på:
– Det var ganska givet. Alltså jag har ingen intressantare story.
Hon skrattar lite innan hon lägger till:
– Jag tyckte att det var kul. Jag fick bekräftelse. Och jag kände att jag var bra på det.
Vi befinner oss på Stora Teatern i Göteborg. Strax före intervjun har Evin Ahmad och regissören Rojda Sekersöz svarat på publikfrågor efter en visning av "Dröm vidare", Sekersöz långfilmsdebut. Filmen handlar om hur gruppdynamiken i ett tjejgäng rubbas när Mirja, en av ledargestalterna, kommer ut ur fängelset.
– När man får träffa Mirja under de här en och en halv timmarna så kämpar hon med nästan allt. Hon vill göra en förändring, växa upp, testa något nytt. Och där blir det en konflikt, säger Ahmad.
Hon gör huvudrollen, hennes första, och arbetade med annat parallellt under förberedelserna för rollen. Men Mirja fanns hela tiden i tanken.
– Jag tror att var sak kräver sin metod för att man ska nå ett resultat. Ibland är det utifrån och in. Det räcker kanske med att ta på sig en kavaj för att veta att "nu känner jag den här rollfiguren". Ibland måste det vara inifrån och ut. Och jag jobbade väldigt mycket inifrån och ut med Mirja.
Men Evin Ahmad är inte bara filmaktuell i år. Närmast väntar koreografen Örjan Anderssons uppsättning av "Hamlet" på Folkteatern. En ny långfilm – som hon inte får tala om – står också på schemat. Och en bok.
– Ja, jag ska ge ut en bok, i september. Det är en roman som jag har skrivit på lite då och då.
Evin Ahmad låter hemlighetsfull, men i ett blogginlägg beskriver förläggaren Nina Eidem boken som en uppväxtberättelse med "ursinne, humor, en enorm livskraft, sorg, ambivalens, en underbar fuck you-attityd".
Finns det någon hejd på vad du kan göra?
– Nej. Och jag tycker inte att det ska finnas något stopp heller. Jag gillar att testa en massa olika grejor. Allt som triggar min konstnärlighet tycker jag är intressant, säger Ahmad.
Vad ser du framför dig?
– Jag kanske ska försöka att inte jobba så mycket. I alla fall ta lite semester. Typ ha lite kul.

Fakta: Evin Ahmad

Född: 1990 i Stockholm, uppvuxen i Akalla.
Roller: "Ett öga rött" (2007), "Kommissarie Winter. Vänaste land" (2010), "I nöd eller lust" (2015), tv-serien "Blå ögon". Har precis gjort sin sista föreställning i uppsättningen av "Marie Antoinette" på Folkteatern i Göteborg.
Aktuell: I "Hamlet" på Folkteatern Göteborg och i Rojda Sekersöz film "Dröm vidare", med svensk biopremiär den 17 mars. Filmen fick på måndagen Svenska kyrkans filmpris Angelospriset på 50 000 kronor.
Gå till toppen